Copilul tău merge pe bicicletă? Iată 11 lucruri pe care trebuie neapărat să le știe!

Copilul tau merge pe bicicleta? 10 sfaturi pe care trebuie sa le stie!
Navigare articol

Incă de la cele mai fragede vârste copiii dispun de o foarte mare doză de energie. Ei aleg să o consume prin diferite activități, iar una dintre cele mai întâlnite activități este mersul pe bicicletă. O acțiune plăcută care se desfășoară împreună cu părinții, și care va întării relația dintre ei.

Mersul pe bicicletă reprezintă o etapă firească din perioada copilăriei. Este modul prin care copilul tău reușește să se dezvolte fizic și psihic.

Totodată, el își dezvoltă și personalitatea.

De ce?

Ei bine, acest sport implică independență spre deosebire de alte sporturi. Copilul este cel care are tot controlul asupra situației, după ce a învățat primii pași. Independența îl va sfatisface foarte mult și îl va stimula să se dezvolte.

Deși pare un sport foarte ușor de practicat, copilul tău trebuie să învețe mai întâi niște reguli, iar apoi să le pună în practică.

Iată că în cele ce urmează am conceput top 11 sfaturi care îți vor ajuta copilul să devină unul dintre cei mai buni la ciclism.

1. Alege o bicicletă potrivită

De cele mai multe ori părinții nu știu exact care este bicicleta potrivită pentru copilul lor, cum trebuie să fie aceasta sau de ce trebuie să țină cont.

În primul rând, bicicleta se alege după mărime. Când copilul se urcă pe bicicletă, trebuie să rămână în jur de 1-2 cm distanță între cadru și planșeul pelvin, fără a sta pe vârfuri.

Alege o bicicletă potrivită
Silhouette Mountain biking at sunset

În al doilea rând, tipul de frână trebuie să fie hidraulic pe disc. În general bicicletele care au frâna mecanică cu cauciucuri nu sunt atât de bune.

Nu în ultimul rând, este important să aibă amortizoare / suspensie, cel puțin în partea din față. Asta va ajuta la manevrabilitate și confort.

Avantajele bicicletelor de tip mountain bike.

Trei motive principale:

  • Sunt versatile. Poți accesa diferite tipuri de teren.
  • Plimbările sunt în natură
  • Bicicletele MTB sunt mai jucăușe și stimuleaza mai mult  reflexele copiilor

Dacă vrei sa afli mai multe, citește acest articol despre cum să alegi bicicleta potrivită pentru copilul tău.

2. Evită să frănezi brusc!

Atunci când mergi pe bicicletă, este important să nu frânezi niciodată brusc. Evită să strângi brusc de mâner și să blochezi roata. Frâna trebuie să fie treptată.

De ce?

Pentru că:

  1. Poți pierde aderența și controlul
  2. Te poți da peste cap

Când avem trasee accidentate la vale frânarea excesiva nu permite furcii sa lucreze . Furca se înfundă și anulează o bună parte din rebound-ul furcii. Nu mai lucrează și nu mai amortizează cum trebuie.

Evită să frănezi brusc!

În curbă se evită frânarea. E bine să frânezi înainte de curbă, atunci când drumul este drept și ești mult mai sigur pe situație.

Desigur, frâna față este și cea mai puternică dar recomandam acționare ambelor manete, față și spate. Frâna spate stabilizeaza bicicleta, așadar, e de preferat sa fie acționată ușor prima. Utilizează corespunzător frâna în situații de urgență prin a aplica presiune constant pe manerul de frana.

Tine frâna doar cu două degete și nu cu toată mâna. Așa poți fi sigur ca nu vei apuca brusc foarte puternic și nu vei bloca roata.

3. Reglează corect furca bicicletei

Furca unei biciclete se reglează în funcție de traseu. În principiu, dacă avem trasee cu denivelări mai accentuate, furca se seteaza sa revină mai repede, adică va fi mai moale. Pe trasee mai întinse furca poate fi setata sa revina mai lent, adică să fie mai tare. Unele biciclete au chiar reglaje ce se pot face in timp real, iar majoritatea furcilor se pot bloca, pentru a rămâne tari.

Reglează corect furca bicicletei
Repairman pumping shock absorber of the mountain bike in the workshop of the bicycle shop

Motivele sunt simple:

Atunci când copilul tău pedaliază pe un plan drept sau cu puține denivelări, furca trebuie să fie tare sau blocată. Astfel, nu se pierde din forța de pedalare.  

În schimb, dacă planul este denivelat, furca trebuie setată astfel încât să apsoarbă șocurile.

Așadar, este bine ca furca să fie tare (chiar blocată uneori), pe drumuri plate sau la urcări, pentru a urca cât mai eficient.

4. Pe urcările lungi, se stă pe scaun și se pedalează cu frecvență mare

Atunci când te afli într-un plan în rampă poziția ideală a corpului este de a rămâne așezat pe șa. Copiii se vor întreba: Oare mă pot ridica din când în când?

Raspunsul este afirmativ, se poate face acest lucru și chiar este indicat. Pe coborâri genunchii lucreaza ca un amortizor suplimentar in acest sistem bicicletă-ciclist.

Din picioare, de asemenea este mult mai ușor să ne folosim greutatea corpului pentru a pedala pe distanțe scurte. Dacă urcările sunt foarte lungi, este important să avem o frecvență mare. Adică dăm rapid din picioare– foaie mică (fata) și pinioane mai mari (spate). Astfel, viteza va fi mai mică, dar va fi mai ușor să pedalăm.

Scopul este să finalizăm urcarea cu minimul posibil de energie consumată!

5. Pe coborâre se stă în picioare, cu genunchii ușor flexați

Dacă la urcare poziția corpului trebuia să fie pe șa, la coborâre este total opus. Se aplică principiul ”Noi lucrăm ca un tot unitar”. Pornind de aici suntem unul și același cu bicicleta, lăsând la o parte rigiditatea.

Se ia poziția de stat în pedale cu genunchii ușor flexați (amortizăm și din genunchi). Astfel, dacă terenul este accidentat, amortizoarele și genunchii vor absorbi șocurile, pentru. Recomandam talpile să fie la orele 3 și 9 (la același nivel pe orizontala, nu una mai sus si una mai jos).

6. Schimbă centrul de greutate în funcție de traseu

Poziția corpului de-a lungul unui traseu diferă destul de mult și se adaptează în funcție de acesta. Pe unele trasee trebuie să ai o poziție avansata, adică în față. Aici vorbim despre situațiile în care vrei să schimbi direcția sau să încarci roata pe față, pentru aderența. Scopul tau fiind acela de a vira.

Poziția devansată (în spate) o asociezi cu coborârea, dar și cu frânările, brațele acționând ca un amortizor.

7. Ține talpa paralelă cu solul și pedala sub oasele tarsiene

Atunci când pedalezi este important ca talpa să fie paralelă cu solul. Asta înseamnă ca nu trebuie să ridici călcâiul sau sâ împingi vârful în față din două motive:

  • Poți afecta genunchiul
  • Obosești mai repede

Pe toată durata de mers, pedala se ține sub pernuțele tălpii (oasele tarsiene). Nici pe varfurile degetului, nici pe călcâi, nici în scobitura piciorului, ci pe pernuțe.

Este recomandat un adidas cu talpa mare și puțin mai tare (dar nu foarte tare), pentru că imprimă mai bine forța și nu absorb din putere.

8. Pedalează mai puternic înainte de schimbarea vitezelor

Dacă pedalăm puternic chiar în timpul schimbării vitezelor, există riscul ca lanțul să sară sau chiar să se rupă.

Pentru a reduce acest risc, este bine sa dam 2-3 pedale mai puternice înainte de schimbarea vitezelor. Accelerăm puțin, iar în momentul schimbării, vom pedala ceva mai ușor fără să pierdem din inerție.

9. Nu umfla cauciucurile la maxim

Cauciucurile pentru trasele de munte au un profil cramponat, ajută la tracțiune și sunt mai rezistente.

Având în vedere condițiile acestea de desfășurare a activității, cauciucurile trebuiesc întărite corespunzător.

Nu umfla cauciucurile bicicletei la maxim

Cum ne dăm seama de acest aspect?

Cu un truc foarte ușor și la îndemâna oricui. Mâna trebuie să strângă 1-2 mm din cauciuc, sa nu fie tare ca piatra. Cu cât terenul este mai accidentat, cu atât mai moale trebuie să fie cauciucul. Atenție, nu foarte moale deoarece există riscul de pană.

10. Poartă mereu casca de protecție!

Un ultim sfat, dar nu cel din urmă.

Oricât de simplu ar fi traseul, copilul tău are nevoie de o cască de protecție pentru siguranță. Aceasta trebuie și ea un pic adaptată în funcție de situație.

Poartă mereu casca de protecție!

Dacă este o coborâre mai agresivă, este necesară o cască full face, dacă nu, una normală. O cască aleasă incorect nu il va ajuta.

Atunci când a venit momentul ca cel mic să își cumpere o cască, mergi cu el să o probeze mai întâi. Dacă casca se mișcă lejer, este prea mare.

Dacă simte puncte de presiune, e prea mică, mai ales la tâmple.

Deși la prima vedere poate părea un pic dificil de înțeles, nu este deloc așa. Mai mult de atât, copilul tău are șansa să pună toate aceste teoretice în practică într-o tabără de biciciști.

De ce tocmai o tabără de bicicliști?

Întrucât aceasta îi ajută pe copii să se dezvolte, să se recreeze, și să își aprofundeze cunoștințele despre această pasiune. Dar și să lege niște prietenii foarte frumoase, cu copii din toate zonele.

11. Incearcă taberele de MTB Wind Discovery!

In taberele de MTB pentru copii Wind Discovery copiii învață practic tot ce ai citit mai sus în acest articol împreună cu prof. Alexandru Ghica.

Pe lângă asta, se bucură de peisaje spectaculoase din zona Sighișoara sau din Depresiunea Baraolt și învață despre natură și orientare în spațiu.

Siguranța este mereu pe primul loc, iar distracția garantată!

Te așteptăm!

Categorii tabere copii

Articole recente

Aventura începe cu un click!

WindDiscovery utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website Înainte de a continua navigarea , te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Confidentialitate. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Termenilor si conditiilor website-ului.