73 de idei de activități de vară pentru copii

Activitati de vara copii
Navigare articol

În vremuri de demult, când pădurea vorbea și cerul era mereu albastru, vara a venit ca un dar din lumea de dincolo. Într-un colț de lume, departe de agitația orașelor și de tumultul zilelor noastre, trăiau niște copii curajoși și plini de viață.

Fiecare zi era o aventură, iar vara era momentul lor preferat. Sub cerul senin și albastru, copiii se adunau în jurul focului și își împărtășeau povești și vise. În fiecare dimineață, se trezeau cu zâmbetul pe buze și cu inima plină de curiozitate și de nerăbdare. Vara era timpul lor, timpul în care lumea era magică și toate erau posibile.

La Wind Discovery, ne propunem în fiecare an să readucem la viață această poveste în cadrul taberelor de vară! Vom explora cele mai frumoase și interesante activități de vară pentru copii, care îi vor ajuta să-și dezvolte imaginația și să se bucure de timpul lor liber într-un mod magic și captivant.

Așa că, dragii mei, luați-vă de mână și să mergem să descoperim împreună bucuria verii!

Ce beneficii aduc activitățile de vară pentru copii

Dacă în restul anului copiii își petrec majoritatea timpului dezvoltându-și abilitățile cognitive la școală, prin temele de casă, meditații, învățând să respecte programul, să fie responsabili și petrecând timp cu familia, vara este momentul în care își face loc total învățarea informală, naturală, prin joc, aventură, explorare, descoperire de noi hobby-uri! Citeste si: tabara ski Austria.

Activitățile de vară reprezintă o oportunitate unică pentru copii de a-și dezvolta noi aptitudini și de a-și crea amintiri de neuitat. Astfel copiii învață lucruri noi, își dezvoltă creativitatea și imaginația, își întăresc încrederea în sine și își dezvoltă abilitățile sociale. De asemenea, activitățile de vară sunt importante pentru sănătatea fizică a copiilor, prin promovarea unui stil de viață activ și sănătos.

  • Jocurile și sporturile în aer liber sunt o opțiune populară pentru copii în timpul verii. Acestea îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile fizice și coordonarea motorie, precum și să își îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și respiratorie
  • Atelierele de pictură, desen și creație de bijuterii îi ajută pe copii să-și dezvolte creativitatea și imaginația, precum și să își îmbunătățească abilitățile artistice. Cursurile de dans și înscrierea la o piesă de teatru îi ajută pe copii să-și exploreze abilitățile de comunicare și prezentare, precum și să își crească încrederea în sine
  • Activitățile educaționale sunt, de asemenea, importante în timpul verii. Cursurile de educație financiară, limbi străine, atelierele de robotică și programare și cursurile de gătit și nutriție sănătoasă îi ajută pe copii să-și descopere pasiunile, talentele, poate chiar vocația. Totodată, sunt o oportunitate de a deprinde noi competențe într-o atmosferă relaxată. 

Idei de activități în aer liber

Este momentul ideal să recupereze zilele petrecute în casă, statul pe scaun, făcându-și teme și plictiseala din zilele ploioase de toamnă. Iată 30 de idei de activități și jocuri în aer liber. 

1. Instalați împreună o piscină gonflabilă și distrați-vă

E o oportunitate bună să deprindă aptitudini practice și învață că se poate bucura de rezultatele propriei munci.

2. Adunați flori și frunze și creați un tablou sau puneți-le la presat

Nu trebuie să fiți artiști pentru asta, ci doar să vă placă să vă murdăriți puțin mâinile!

3. Sărit în bălți în zilele ploioase… împreună! 

Ar fi ideal să participe întreaga familie fiindcă e o activitate atât de inocentă și specifică vârstei de copil! Vă va aduce o bucurie sinceră. 

4. Admirați natura în pădure

Dacă aveți o pădurice în apropiere, mergeți și observați păsările, florile, copaci, animăluțele. Puteți folosi o aplicație ca să recunoașteți plantele și păsările pe care le găsiți. 

5. Priviți norii

Cine găsește cele mai amuzante forme? Vă spun doar atât: sunt concurenți temuți!

6. Grădinăriți împreună

Copiii vor fi foarte fericiți să simtă pământul, să planteze o floare în ghiveci sau în curte, să învețe cum să recicleze cutiile pentru flori (folosiți cutii de conserve și pahare de plastic pe care le puteți și picta. În puțin timp o să vedeți cât de încântați sunt când văd acele plante crescând. 

7. Faceți o casă pentru păsări și ocupați-vă zilnic de hrănirea lor

Sunt studii care arată că doar expunerea la videoclipuri cu natura i-a făcut pe participanți mai altruiști și a stimulat cooperarea. Vă dați seama ce efecte benefice va avea această expunere directă la diverși factori din natură? 

8. Înscrieți copilul la piscină sau la cursuri de înot 

Nu uitați să alocați timp pentru a alege costumei de baie. Asta îl va face pe copil să se simtă confortabil și stăpân pe sine (dacă își alege singur), ceea ce va duce la scăderea fricii – dacă e începător. 

9. Jucați jocurile copilăriei 

„Șotronul”,„Țară, țară, vrem ostași!”, „Rațele și vânătorii” și câte altele! 

10. Faceți o capsulă a timpului

Probabil că ați auzit deja de asta prin filme sau pe la prieteni. E o activitate misterioasă, care vă va conecta și mai mult fiindcă veți împărtăși momente speciale din viața voastră, obiecte speciale pentru voi (desene, felicitări, jucării mai vechi etc.). Pentru un plus de amuzament, decorați recipientele (cutii de metal sau borcane). 

11. Mergeți măcar o zi la mare și adunați scoici

Când aveți timp, faceți din ele coliere sau rame de fotografii. Le puteți păstra și ca să faceți aceste obiecte iarna. 

12. Mergeți la o piesă de teatru sau la cinematrograf în aer liber

E o experiență foarte plăcută, care poate fi trăită doar vara și îți oferă posibilitatea să te conectezi cu cei din jur și cu natura, în același timp. Dacă vă plac teatrul, filmele, dar și să petreceți timp în natură, e combinația perfectă!

13. Mergeți cu cortul

Acest lucru îl va ajuta pe copil să-și înfrunte eventuale temeri despre viața în „sălbăticie” și-l va angrena în căutarea de soluții inovative, îi va ascuți intuiția și îl va relaxa.

14. Mergeți în drumeții

În funcție de nivelul de pregătire fizică, puteți alege trasee de la cele mai ușoare, la cele mai grele. Am văzut părinți cu copii și pe cărările din Bucegi, dar și pe cele din Piatra Craiului. Drumețiile sunt o metodă bună de a face sport, a descoperi natura și a-ți pune gândurile în ordine.

15. Trimiteți sau lăsați copilul în tabără

Astfel, acesta se va bucura de toate aceste activități și multe altele, își va face prieteni, va deveni mai independent, mai asumat și își va construi spiritul de echipă. 

16. Jucați fotbal, tenis, basket, handball etc. 

Fie că vă pricepeți, fie că nu, un sport cu mingea e oricând binevenit fiindcă antrenează abilitățile motorii ale copiilor.

17. Mergeți la un parc de distracții, cățărări sau aventuri

Pentru un plus de amuzament, o astfel de alegere e întotdeauna binevenită. Cine știe ce aventuri vă așteaptă?!

18. Prindeți licurici

Să nu uităm de această activitate magică din copilăria fiecăruia dintre noi! 

19. Deveniți ghizi pentru orașul vostru

Plimbați-vă prin oraș și prezentați unii altora diferite obiective turistice, oricât de neînsemnate, inclusiv flori, copaci, nume de străzi cu personalități aparte. 

20. Faceți o plimbare prin grădina botanică, la grădina zoologică

Pentru momentele în care vreți să petreceți timp în natură, dar fără să depuneți un efort foarte mare, o plimbare prin grădina botanică sau la grădina zoologică e exact ce aveți nevoie. Cu siguranță vă vor amuza maimuțele, papagalii, iar șerpii vă vor trezi fiori pe șira spinării. Cât despre grădina botanică, va fi o adevărată feerie de culori, parfumuri și forme. În plus, puteți face un concurs: cine ține minte mai multe nume de copaci și flori.

21. Treziți-vă mai devreme și admirați răsăritul 

Asta poate fi chiar o soluție pentru a-i obișnui pe copii să se trezească devreme. Dacă vor descoperi o plăcere în asta de mici, vor repeta experiența din proprie inițiativă.

22. A zis cineva bătaie cu apă? 

Ooo, da! Să vedem cine câștigă! Pregătiți pistoalele, încărcați-le șiiii… start!

23. Înălțați un zmeu! 

Ce amintire frumoasă a copilăriei! Acel sentiment când îl vezi în aer și știi că tu l-ai făcut să zboare…

24. Scoateți bicicleta și rolele din garaj

Chiar dacă nu plecați din oraș, alegeți o perioadă când e traficul mai liber, și puneți roțile și picioarele în mișcare. Vă sugerez să profitați de parcurile mari în care puteți ajunge fiindcă va fi mai plăcut să vedeți flori, iarbă, copaci, alți oameni fericiți, decât asfalt și stâlpi.

25. Organizați o cursă cu obstacole în curte/ în parc

Fiți cât de creativi puteți! Ar fi o idee chiar să o aranjeze sau să participe la planificare copiii fiindcă astfel vor prinde încredere în ei.

26. Adunați pietre și pictați-le

Puteți face din ele animăluțe drăgălașe, ornamente pentru grădină… 

27. Apropo de grădină – transformați-vă balconul într-o oază de verdeață

Întotdeauna putem aduce puțină creativitate în locul în care trăim! Fă rai din ce ai, nu? Alegeți florile și gândiți-vă dacă nu v-ar plăcea mai mult să faceți ghivecele din obiecte reciclate. Nu trebuie să fie perfecte, ci să vă reprezinte și să vă aducă bucurie.

28. Mergeți la pescuit

Dacă o faceți ca adevărații amatori, veți prinde și răsăritul. 

29. Desigur, nu poate lipsi din listă clasicul și fermecătorul picnic

Dacă aveți băiat, tocmai ce-l pregătiți pentru ca în viitor să organizeze ceva asemănător pentru fata pe care o place. 

30. Cum sună un foc de tabără la care să încălziți bezele?

Delicios, cum altfel! Pregătiți o seară de povești și muzică în jurul focului. E o ocazie bună să împărtășiți mai multe despre viața voastră, din poveștile familiei și să aflați mai multe despre lumea interioară a copiilor.

Activități de interior

Vara se întâmplă să fie și zile ploioase și, de asemenea, știm cu toții că sunt ore la care nu e deloc indicat să stai afară, în special expus la soare. Pe lângă recomandări, căldura e uneori insuportabilă de-a binelea! Dar asta nu înseamnă că spunem adio activităților în aer liber, doar le aternăm! Noroc că avem o grămadă de idei de activități la interior pentru copii pentru vacanța de vară.  Citeste si: tabara ski copii.

31. Faceți experimente științifice

Mai ales dacă e pasionat de știință, amenajați un loc sigur pentru el și căutați pe net tot felul de idei pentru copii. E important să fie experimente științifice pe care le poate face singur, în mare măsură, pentru că dezvoltă copiilor abilitatea de a învăța, de a urma exemplele și a-i crește stima de sine. 

32. Compuneți povești pentru copii

Puteți să creați unele noi de la început sau să alegeți aleatoriu din cuprinsul unei cărți și să faceți povești plecând de la titlu, un paragraf, schimbând intriga sau încheierea…

33. Faceți înghețată de casă

Dintre ideile de activități distractive, putem spune că aceasta e cea mai gustoasă! Și e un bun prim pas pentru familiarizarea copilului cu bucătăria, gătitul. 

34. Scrieți un jurnal cu activități de vacanță

Îl va ajuta să-și dezvolte abilitatea de a povesti în scris, de a compune, de a-și explora trăirile, sentimentele. În timp, asta va contribui la creșterea capacității de introspecție – un aspect cheie al înțelegerii propriei persoana de-a lungul întregii vieți. 

35. Construiți o fortăreață din perne și pături

Acesta e un bun exemplu pentru a îmbina jocuri și jucării în scopul construirii a ceva mai  măreț. 

36.  Cursa de puzzle-uri: alegeți 2 puzzle-uri de 100 de piese 

Și concurați cine termină primul.

37. Învățați un skill nou: cântat, cusut, pictat

Cine știe cum veți descoperi o vocație, o abilitate înnăscută de care nu știați?

38.  Învățați și exersați trucuri de magie

Trucurile de magie contribuie la îmbunătățirea încrederii în sine a copiilor, iar prezentarea lor în fața oamenilor îi ajută să învețe să-și stăpânească emoțiile când țin o prezentare.

39. Realizați o ședință foto

Ar fi ideal să participe întreaga familie, iar dacă pozele ar arăta destul potențial, ați putea introdue asta printre cursurile de vară pentru copii. 

40. Seară de jocuri în familie

E o metodă foarte bună de conectare, cunoaștere și comunicare.

41. Faceți pizza în casă

În felul acesta, copilul va învăța că există mereu o variantă mai sănătoasă pentru corpul său și se va obișnui cu activități casnice precum gătitul.

42. Restaurați haine sau pantofi vechi

Trăim într-o lume a consumerismului și automatismului. De ce să nu ne oprim puțin, să ne uităm în jur și să ne concentrăm pe a îmbunătăți ceea ce avem deja.

43. Jucați-vă cu plastilină! 

E un mod foarte bun să dezvoltați abilitățile tactice, senzoriale și imaginația. E o metodă foarte bună de relaxare, de asemenea.

44. Citiți o carte pe roluri

Cine știe unde se ascunde marele actor/ marea actriță a României? Oricum, va fi amuzant! Puteți să dați ce nuanță vreți voi replicilor și să dați astfel viață unor personaje noi.

45. Lucru practic: cumpărați o carte de origami și hârtii colorate, faceți brățări ale prieteniei, avioane de hârtie

Vor rămâne amintiri neprețuite odată cu trecerea anilor.

46. Spectacol de karaoke

Nuuu, la karaoke nu contează dacă ai sau nu voce. Contează doar cât de mult vrei să te distrezi!

47. Învățați un dans cu ajutorul lecțiilor online

Aceasta chiar e o activitate pe cât de frumoasă, pe atât de utilă. E bine să ai niște mișcări de dans în „tolbă”, pentru orice coazie.

48. Improvizați o prezentare de modă în casă

E o metodă bună să creșteți stima de sine și capacitatea de a decide a copilului. În plus, s-ar putea să vă surprindă într-un mod plăcut gusturile vestimentare și creativitatea în a combina piesele.

49. Jucați mimă

Să dezvoltăm puțin intuiția și exprimarea non-verbală.

50. Faceți curat în cărți și jucării

Știți cum se spune: așa cum e camera în care stai, îți e și mintea.

51. Maraton de filme și ronțăit de popcorn

Uneori, relaxarea înseamnă să stai și să nu faci nimic, iar un film e un context perfect pentru asta.

52. Fiți creativi: faceți un joc de popice din pahare de plastic sau carton

Lăsați copilul să le pregătească. Va fi foarte fericit pentru contribuție. Încercați să reciclați cât mai mult din obiectele pe care nu le mai folosiți din casă/ garaj/ curte.

53. Pictați cu degetele

A spus cineva libertate?! Da. Asta înseamnă libertate: să pictezi după cum simți, cu propriile mâini la propriu.

54. Pregătiți cina împreună

Bucuria din ochii lor va fi neprețuită, când văd că mâncarea la care au contribuit e bună și apreciată de familie.

55. Faceți limonadă și o strategie ca să o vindeți. Când e vremea bună afară, treceți la treabă! 

Spiritul antreprenorial se dezvoltă din copilărie. Puteți, de asemenea, să participați la acțiuni de vânzare organizate de ONG-uri și să vă dezvoltați împreună abilitatea de a vinde.

56. Testați-vă abilitățile de arhitect și faceți construcții din lego sau din scobitori

S-ar putea să vă surprindă imaginația și perspicacitatea fără limite pe care le au.

57.  Faceți fursecuri împreună

Le puteți vinde odată cu limonada, iar banii să-i folosiți pentru copii din centre de plasament. 

58. Testați diverse combinații de salate de fructe

Astfel, veți descoperi ce vă place și va fi mult mai ușor să includeți fructele în alimentația zilnică.

59. Mergeți la un curs de olărit

Și această activitate dezvoltă abilitățile motorii, simțurile tactile. În plus, la final veți avea un bol, o vază, o farfurie… exact așa cum vi le doriți.

60. Faceți o petrecere în pijama cu întreaga familie

Nu, petrecerile în pijamale nu sunt doar pentru prietenii de la școală sau din tabără. Și părinții știu să se distreze, să spună povești amuzante și să joace tot felul de jocuri.

Activitățile de vară cu prietenii

Pentru copiii e foarte important să aibă prieteni. Chiar dacă sunt mai timizi sau mai expansivi, toată lumea simte nevoia de a aparține la un grup, de a se integra, a împărtăși momente, a se juca. Vă propunem următoarele activități pentru copii. 

61. Petrecere în pijamale

Acel moment al marilor secrete, al poveștilor interminabile, pline de dans, muzică, gustări bune. 

62. Vânătoare de comori în curte sau în parc

Adunați toată gașca și pregătiți o vânătoare de comori despre care să povestească și la iarnă. Cu cât mai provocatoare, cu atât mai bine!

63. Jocuri de societate

Să le lăsăm copiilor timp cu prietenii lor și să ne asigurăm că au jocuri de societate care să le dezvolte gândirea strategică, tactică, spiritul de echipă.

64. Pentru fete – organizați o petrecere Spa 

Va fi o experiență foarte plăcută pentru domnișoare și mult mai ieftină dacă e realizată acasă.

65. Lăsați copilul să petreacă o noapte la un prieten

Acest lucru face parte din dezvoltarea individualității, a personalității. Cercul de prieteni e al doilea cel mai important factor de educație în viața unui copil, așa că e bine să îi cunoaștem și noi și să-i susținem să petreacă timp alături de ei.

Alte activități de vară pentru copii

Nu, nu am încheiat lista. Mai avem o mulțime de idei! Ar fi culmea să nu fie așa, la câte tabere de vară pentru copii am organizat! 

66. Echitație 

Este un nou mod de a descoperi natura și a înțelege animalele. Îi învață pe copii ce înseamnă respectul, empatia, răbdarea.

67. Cursurile de vară

Bineînțeles, nu poate lipsi din listă posibilitatea de a face tot felul de cursuri pentru sufletul lor, dar și care să-i ajute să evolueze la materiile de care se simt atrași sau să recupereze un decalaj mare la alte discipline școlare. 

68. Arte marțiale

Activitățile de vară ar putea include măcar câteva clase de arte marțiale. Acestea îl ajută pe copil să se disciplineze, îi dezvoltă coordonarea motorie, abilitatea de a învăța observând pe cineva. Totodată, îl ajută să-și înțeleagă corpul dintr-o perspectivă nouă, să se simtă mai puternic și să descopere că e capabil să facă lucruri la care poate nici nu s-ar fi gândit. Va învăța inclusiv ce înseamnă responsabilitatea față de puterea pe care o ai, diferența dintre bine și rău, dintre decizii impulsive, decizii intuitive și decizii calculate. Citeste si: tabere copii.

69. Gustul vacanței de vară la bunici

Vacanța de vară pentru copii este incompletă fără o vizită la bunici, mai ales dacă aceștia stau la țară. Pe lângă bunici se vor simți foarte răsfățați și vor trăi acel gust dulce al lipsei de orice grijă și responsabilitate. În plus, vor învăța o mulțime de lucruri despre familia lor, despre rude, activități de pe vremea bunicilor și vor lua o parte din înțelepciunea lor. Unii copii se simt mai liberi să-și exprime diferite trăiri în prezenșa bunicilor. 

70. „Vine vacanța cu trenul din Franța”

Sincer, tare mi-ar fi plăcut să vină măcar în unele veri cu acest tren și să ofere gratis și un bilet dus-întors România – Franța. 

Totuși, acest cântecel m-a inspirat să includ plimbarea cu trenul în lista cu activități specifice verii. Cea mai potrivită alegere e să luați ca destinație o zonă de munte fiindcă peisajele sunt minunate. 

71. Plimbarea și cartea poștală

O metodă clasică să păstrezi vie amintirea tuturor plimbărilor, excursiilor din timpul verii, e să cumperi câte o carte poștală pentru acasă. Ori, dacă va pleca singur copilul, să-l înveți să o trimită acasă. 

72. Venirea unui nou membru în familie

Dacă știți că aveți asta în plan sau deja există o sarcină în curs, în lista de activități cu copiii pentru vacanța de vară includeți și pregătirea lui pentru eveniment. 

Discutați despre asta, petreceți timp împreună, explicați-i de ce bebelușul va avea nevoie de mai multă atenție la început… Implicați-l în pregătirea dvs. pentru sarcină. Spre exemplu, faceți împreună o listă cu alimentația în sarcină, explicați-i că veți lua în greutate în sarcină, că e un lucru normal, care ține de corpul fiecărui om. De asemenea, explicați-i cum evoluează sarcina pe săptămâni și cum se folosește un calculator de sarcină. 

Vara ne oferă timp să ne ocupăm de astfel de subiecte și trăiri intense pentru toată familia. 

73. Explorați parcurile de distracții

De la cele acvatice, la cele de adrenalină, de aventură, parcurile sunt un loc minunat în care să simți că ai și natura aproape și să te încarci cu puțină adrenalină într-un mediu controlat, sigur. 

Sperăm că toate aceste idei de activități pentru vacanța de vară a copiilor vă inspiră să petreceți timp de calitate, indiferent de cât de ocupați sunteți, de vreme, de probleme.

De asemenea, dacă vă doriți o experiență completă pentru copilul dvs., în care să se conecteze cu natura, să practice diferite sporturi și să învețe abilități de viață, inclusiv să-și dezvolte intuiția, vă așteptăm în taberele de vară Wind Discovery! 

Organizăm tabere de vară pentru copii, adulți și părinți! Vezi aici lista de tabere pentru anul 2023 și stabilește alături de copil ceea ce-l atrage. 

Categorii tabere copii

Articole recente

Aventura începe cu un click!

WindDiscovery utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website Înainte de a continua navigarea , te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Confidentialitate. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Termenilor si conditiilor website-ului.