Activități recreative pentru copii în aer liber

Navigare articol

Joaca în aer liber este esențială pentru dezvoltarea oricărui copil. Dacă în trecut părinții puteau afirma, fără a greși, că perioada petrecută afară este prea mare, astăzi există un deficit de activități în aer liber.

Mulți copii preferă să stea în fața televizorului, să se joace pe telefon sau tabletă și să se bucure de tehnologie, căzând în plasa sedentarismului.  Dacă vrei să îți vezi copilul sănătos, este important să îi induci plăcerea de a se juca afară. Avantajele sunt uriașe:

 • Crește fără a ști ce este stresul;
 • Îi crește nivelul de competență;
 • Îi oferă o stare de bine;
 • Îl ajută la dezvoltarea fizică și psihică;
 • Îi încurajează creativitatea.

Primii pași sunt mai grei, deoarece odată ce prinde gustul, va aștepta cu nerăbdare următoarea activitate recreativă.

⦿ Cum poți să îl convingi pe cel mic să se joace afară?

În primul rând, prin puterea propriului exemplu. Fii un exemplu pentru copilul tău și mergi cât mai des în parc pentru a alerga, a pedala sau a te plimba. Evident, în tot acest proces trebuie să fie și el prezent.

Îi poți induce plăcerea pentru activități în aer liber și trimițându-l într-o tabără. La Winddiscovery, spre exemplu, există tabere pentru copii cu adevărat fascinante, care oferă atât activități de iarnă, cât și activități de vară.

Nu în ultimul rând, îi poți cumpăra cât mai multe jucării și echipamente pe care le poate folosi doar în aer liber. Curiozitatea îl va împinge să le folosească cel puțin o dată.

⦿ Care sunt activitățile recreative pentru copii care îi pot magnetiza pe aceștia și le pot aduce multiple beneficii?

1.Activități pentru vară

Copii jucandu-se vara

Numărul activităților destinate verii este, fără doar și poate, unul foarte mare. Există zeci de sporturi ce pot fi practicate și foarte multe jucării și accesorii extrem de interesante ce pot fi folosite de orice copil, atât atunci când este singur, cât și atunci când este alături de alți copii.  Dacă vrei să îi insufli plăcerea pentru joacă, fă o listă cu câteva dintre activităț i și jocuri pentru copii și propune-i să își aleagă activitatea preferată.

Ai de ales între:

 • Sporturi de echipă. Acestea pot fi jucate în curtea școlii, în parcuri sau în tabere de copii. Fotbal, handbal, baschet sau alte sporturi ce implică mișcare pot să aducă o mulțime de beneficii în dezvoltarea fizică și psihică a celui mic. De multe ori, practicarea unui sport de echipă la nivel recreațional poate să deschidă apetitul pentru practicarea sportului la nivel profesionist;
 • Sporturi individuale. Dacă numărul copiilor nu este atât de mare, sporturile individuale sunt și ele cât se poate de atractive. Tenisul, spre exemplu, poate să fie o variantă excelentă prin care copilul să se distreze și să capete tot felul de abilități. De asemenea, ping pong-ul sau tenisul de picior sunt sporturi excelente;
 • Activități artistice în aer liber. Pictura sau arta spectacolului pot fi practicate și în casă. Atunci când afară este foarte frumos însă, nu merită să îți lași copilul să stea în casă. Un șevalet cu o mulțime de culori poate să îl ajute pe cel mic să își dezvolte creativitatea. De asemenea, un curs de teatru în aer liber îl poate face mai disciplinat și îi poate aduce o serie de noi aptitudini;
 • Jocurile copilăriei. Adult fiind, îți amintești cu drag de copilărie și de sutele de jocuri pentru copii pe care le jucai în curtea bunicilor sau în spatele blocului. Multe dintre aceste jocuri pot fi transmise mai departe către cei mici: baba oarba, șotronul, țară, țară vrem ostași, flori, fete și băieți, Sticluța cu otravă, 1, 2, 3 la perete stai și multe alte joculețe încântătoare pot fi descoperite de orice prichindel;

Lista nu se oprește aici. Dacă vrei să îi pui la încercare creativitatea, provoacă-ți copilul să inventeze el un joc pe care să îl joace în aer liber alături de prietenii lui. Cu siguranță, va fi foarte încântat de rezultat și va aștepta cu nerăbdare ocazia de a-l juca.

2. Activități pentru iarnă

Bulgare de zapada

Ai putea spune că iarna nu este chiar atât de potrivită pentru activități în aer liber. Totuși, există o mulțime de jocuri ce pot fi practicate atunci când temperatura este scăzută sau zăpada este așternută în strat gros peste pământ. Iarna este anotimpul perfect pentru o tabără, deoarece este ocazia perfectă pentru cel mic să învețe să skieze și să descopere frumusețea naturii în anotimp invernal. Chiar și atunci când nu merge în tabără însă, poate să se bucure de tot felul de activități interesante în aer liber. O parte dintre activitățile de vară pot fi practivate fără probleme și atunci când afară este ceva mai rece, atâta vreme cât echipamentul este corespunzător.

De asemenea, pe timp de iarnă pot fi jucate următoarele jocuri:

 • Bătaia cu bulgări. Este o activitate care asigură o doză uriașă de distracție și îi face pe cei mici să socializeze și să își dezvolte o mulțime de abilități fizice. Desigur, totul în limitele siguranței;
 • Patinajul. În mai toate orașele există patinoare amenajate pe timp de iarnă, iar acolo unde nu există pot fi găsite lacuri complet înghețate unde să fie testate patinele;
 • Săniușul. Cele mai frumoase amintiri din copilărie sunt cele de la săniuș. Adrenalina acumulată pe pârtie ajunge la un nivel uriaș iar distracția este memorabilă.

⦿ Ce trebuie să ai în vedere atunci când îi propui copilului tău să se joace în aer liber?

Cel mai important este să ai în vedere siguranță. Oricare ar fi jocul jucat, acesta trebuie să se încheie fără accidentări.

Propune-i celui mic jocuri din care poate să învețe lucruri și urmărește-i evoluția! Unele jocuri sunt destinate abilităților fizice, altele abilităților sociale iar altele cunoștințelor de cultură generală.

Dacă alegi să îți trimiți copilul în tabără, asigură-te că este cât se poate de confortabil departe de tine, pregătindu-l din timp pentru experiență. Explică-i tot ceea ce va face acolo, modul în care ar trebui să se simtă și evidențiază-i toate părțile bune pe care le va descoperi alături de ceilalți copii.

Chiar dacă trăim într-o lume în care tabletele, laptopurile și telefoanele prezintă un uriaș interes pentru copii, asta nu înseamnă că activitățile fizice nu sunt atractive. De cele mai multe ori, orice copil preferă activitatea fizică în detrimentul oricărei activități pe calculator. Este în responsabilitatea părintelui însă, să îl îndrume pe cel mic către sporturi și jocuri care pot contura o copilărie 100% fericită.

În taberele Wind Discovery avem o mulțime de activități recreative, de la drumeții până la ski, pe perioada iernii. Echipa Wind Discovery este una experimentată și lucrează cu copiii pentru a-i forma și pentru a îi face mai independenți. Să nu uităm, desigur, de distracție!
La noi, siguranța copiilor vine pe primul loc. Antrenorii noștri sunt foarte bine pregătiți. Dacă vrei să îți trimiți copilul într-o tabără de neuitat, nu ezita să ne contactezi!

Categorii tabere copii

Articole recente

Aventura începe cu un click!

WindDiscovery utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website Înainte de a continua navigarea , te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Confidentialitate. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Termenilor si conditiilor website-ului.