Aventuri de vară: Top 7 trasee de drumeție din România pentru familii

trasee drumetie pentru familii
Navigare articol

Ești gata să pornești într-o călătorie plină de descoperiri și amintiri de neuitat alături de familia ta? 🙂

Cu verdeața proaspătă, peisajele de poveste și aerul proaspăt al munților, România este o adevărată comoară pentru iubitorii de natură. Iar pentru familiile dornice de aventură și de petrecere a timpului împreună în aer liber, avem pregătit un top al celor mai potrivite trasee de drumeție. 

Așadar, încalță pantofii de drumeție și pregătește-te să îți creezi amintiri de neuitat!

7 Trasee de drumeție din România pentru familii

Haide să explorăm cele mai captivante și uimitoare trasee de explorat în România în această vară! Indiferent dacă ești experimentat sau abia îți faci primii pași în lumea aventurii, aceste trasee de drumeție sunt perfecte pentru tine și pentru întreaga ta familie:

Traseul Cascada Urlătoarea – Bușteni, Munții Bucegi:

Descriere a traseului: Traseul către Cascada Urlătoarea este una dintre căile de drumeție cele mai populare din Munții Bucegi. Cu o lungime de aproximativ 3 kilometri dus-întors, acest traseu începe de la Bușteni și te conduce prin peisaje de basm, traversând păduri de conifere și pajiști alpine. 

Cu toate că pot exista anumite porțiuni mai abrupte, dificultatea generală este considerată ușoară, ceea ce îl face potrivit pentru familiile cu copii de toate vârstele. Este un traseu des folosit și în taberele de vară pentru copii.

Drumul spre cascada Urlătoarea este plin de surprize, oferind priveliști impresionante ale vârfurilor înzăpezite ale munților și ale văilor adânci. În plus, vei putea admira și diversitatea faunei și florei locale pe parcursul călătoriei tale.

De ce este potrivit pentru familii: Traseul este bine marcat și echipat cu balustrade și scări în zonele mai abrupte. Astfel asigură siguranța membrilor familiei pe parcursul drumeției. Există, de asemenea, bănci și zone de picnic pe traseu, unde poți lua o pauză și te poți bucura de un mic dejun în aer liber în mijlocul naturii.

Pentru cei mici, traseul către Cascada Urlătoarea oferă și oportunități de joc și explorare, iar priveliștile spectaculoase ale cascadei îi vor fascina cu siguranță. Este o experiență educativă și distractivă pentru toată familia, oferindu-le copiilor ocazia să învețe și să se bucure de natură într-un mod interactiv.

Posibile atracții sau puncte de interes pe parcurs: Pe lângă minunata Cascadă Urlătoarea, vei putea admira și Peștera Urlătoarea, o grotă fascinantă situată în apropiere. Drumul te va purta și pe lângă formațiuni stâncoase impresionante și pâraie cristaline, oferind o experiență diversă și captivantă în mijlocul naturii.

Traseul Lacul Ursu – Cheile Tișiței, Munții Călimani:

Descriere a traseului: Traseul începe de la Lacul Ursu, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România, situat în inima Munților Călimani. Cu o lungime de aproximativ 4 kilometri dus-întors, acest traseu te va purta prin peisaje pitorești, trecând prin păduri de conifere și trecând pe lângă pâraie cristaline.

Dificultatea traseului este considerată moderată, iar durata estimată a călătoriei este de aproximativ 3-4 ore. Drumul este bine marcat și relativ liniștit, oferind oportunități excelente pentru observarea naturii și pentru relaxare în aer liber.

De ce este potrivit pentru familii: Traseul Lacul Ursu – Cheile Tișiței este potrivit pentru familiile cu copii mai mari sau cu experiență în drumeții montane. Cu toate că pot exista unele porțiuni mai abrupte și stâncoase, traseul este echipat cu marcaje și balustrade pentru a asigura siguranța drumeților.

Există și facilități de bază în apropierea Lacului Ursu, inclusiv locuri de parcare, toalete și puncte de informare. În plus, peisajele spectaculoase și posibilitatea de a întâlni animale sălbatice pe parcurs vor captiva cu siguranță atenția copiilor și vor transforma această drumeție într-o aventură memorabilă pentru întreaga familie.

Posibile atracții sau puncte de interes pe parcurs: Pe lângă frumosul Lac Ursu, vei putea admira și Cheile Tișiței, o arie naturală protejată cunoscută pentru formațiunile stâncoase impresionante și cascadele pitorești. De-a lungul traseului, vei putea observa și diversitatea faunei și florei locale. Care oferă o experiență autentică în mijlocul naturii sălbatice a Munților Călimani.

Traseul Piatra Mare – Cabana Piatra Mare, Masivul Piatra Mare:

Descriere a traseului: Piatra Mare este unul dintre cele mai faimoase masive muntoase din România, iar traseul către Cabana Piatra Mare este o opțiune minunată pentru o drumeție de o zi. Cu o lungime de aproximativ 6 kilometri dus-întors, acest traseu începe de la baza muntelui și urcă până la cabană, trecând prin păduri dese și pe lângă formațiunile stâncoase impresionante.

Dificultatea traseului este considerată moderată, cu unele porțiuni mai abrupte și teren stâncos, astfel încât este recomandat să fii pregătit pentru o călătorie solicitantă. Durata estimată a călătoriei este de aproximativ 4-5 ore, în funcție de ritmul de mers și de condițiile meteorologice.

De ce este potrivit pentru familii: Traseul este bine marcat și echipat cu indicatoare și marcaje pentru orientarea turistică pe parcurs. Există, de asemenea, puncte de odihnă și surse de apă potabilă în apropierea cabanei. Unde poți lua o pauză și te poți bucura de un mic dejun sau de o gustare înainte de a porni înapoi.

Cu toate că unele porțiuni pot fi mai dificile pentru copii mici sau pentru cei mai puțin experimentați, traseul către Cabana Piatra Mare oferă o experiență captivantă și educativă pentru întreaga familie. Priveliștea magnifică a munților și posibilitatea de a întâlni animale sălbatice pe parcurs vor adăuga cu siguranță un plus de aventură acestei drumeții.

Posibile atracții sau puncte de interes pe parcurs: Pe lângă frumoasa Cabana Piatra Mare, vei putea admira și formațiunile stâncoase spectaculoase. Precum Turnul lui Buta sau Colțul lui Botorog, care oferă priveliști panoramice extraordinare asupra zonei. În plus, vei putea observa și diversitatea florei și faunei locale, precum și pitoreasca vale a râului Piatra Mare, care străbate munții.

Traseul Poiana Brașov – Cabana Postăvarul, Masivul Postăvaru:

Descriere a traseului: Drumeția de la Poiana Brașov până la Cabana Postăvarul este una dintre cele mai populare și accesibile căi de a explora frumusețea Masivului Postăvaru. Cu o lungime de aproximativ 5 kilometri dus-întors, acest traseu oferă o călătorie plină de peisaje spectaculoase și aventură în mijlocul naturii.

Drumul începe de la Poiana Brașov și urcă lin spre cabană, trecând prin păduri de conifere și lăsând în urmă vederi uimitoare asupra orașului Brașov și a Munților Bucegi. Dificultatea traseului este considerată moderată, cu unele pante mai abrupte și teren stâncos. Dar în general este accesibil pentru o familiile cu copii mai mari sau cu experiență în drumeții montane.

De ce este potrivit pentru familii: Traseul este bine marcat și echipat cu indicatoare și marcaje pentru a te putea orienta pe parcurs. Sunt amenajate locuri cu bănci de odihnă și facilități în apropierea Cabanei Postăvarul. Inclusiv toalete și locuri de picnic unde poți lua o pauză și te poți bucura de o gustare în aer liber.

Peisajele spectaculoase și posibilitatea de a întâlni diverse specii de animale sălbatice pe parcurs vor adăuga cu siguranță un plus de emoție și entuziasm acestei experiențe în natură pentru întreaga familie. Este o modalitate minunată de a petrece timpul împreună în aer liber, departe de agitația vieții cotidiene.

Posibile atracții sau puncte de interes pe parcurs: Pe lângă frumoasa panoramă asupra Brașovului și a Munților Bucegi, vei putea observa și diversitatea florei și faunei locale pe parcursul drumeției tale. În plus, vei putea admira și frumusețea naturii în schimbare pe măsură ce urci în altitudine. Ceea ce îți oferă o experiență autentică și memorabilă în mijlocul munților. Dacă totuși ești pasionat de iarnă, caută destinații bune pentru schiat împreună cu copiii.

Traseul Lacul Scropoasa – Cascada Vălul Miresei, Munții Bucegi:

Descriere a traseului: Traseul către Cascada Vălul Miresei începe de la Lacul Scropoasa, un lac glaciar pitoresc situat în inima Munților Bucegi. Acest traseu circular de aproximativ 8 kilometri te va purta prin peisaje spectaculoase și variate. Astfel oferă o o experiență de neuitat în mijlocul naturii sălbatice.

De la Lacul Scropoasa, drumul urcă ușor prin păduri dese și trece pe lângă pâraie cristaline. Astfel, oferă priveliști impresionante asupra munților și văilor adânci. Dificultatea traseului este moderată, cu unele porțiuni mai abrupte și teren accidentat, ceea ce îl face potrivit pentru familiile aventuroase și cu copii mai mari.

De ce este potrivit pentru familii: Traseul este bine marcat și echipat cu indicatoare și marcaje pentru orientare și siguranță pe parcursul călătoriei. Există, de asemenea, puncte de odihnă și facilități în apropierea cascadei, unde poți lua o pauză și te poți bucura de un picnic în mijlocul naturii.

Cu toate că este mai lung și mai dificil decât alte trasee din listă, acest traseu oferă o experiență captivantă și educativă pentru întreaga familie. Posibilitatea de a admira frumusețea cascadelor și de a explora natura sălbatică a Munților Bucegi vor face din această drumeție o aventură de neuitat pentru toți membrii familiei.

Posibile atracții sau puncte de interes pe parcurs: Pe lângă uimitoarea Cascadă Vălul Miresei, vei putea admira și frumoasa Vale a Scropoasei și peisajele spectaculoase ale Munților Bucegi. În plus, vei avea ocazia să observi flora și fauna locale. Precum și să te bucuri de liniștea și frumusețea naturii într-un cadru idilic și relaxant. 

Traseul Cetatea Poenari – Cabana Poenari, Munții Făgăraș:

Descriere a traseului: Cetatea Poenari este unul dintre locurile istorice și mitice din România, iar traseul către Cabana Poenari oferă oportunitatea de a explora această zonă fascinantă în inima Munților Făgăraș. 

Cu o lungime de aproximativ 4 kilometri dus-întors, acest traseu începe de la baza cetății și urcă pe poteci abrupte și serpentine. Cu priveliști spectaculoase asupra văilor și munților din jur.

Dificultatea traseului este moderată, cu unele porțiuni mai abrupte și teren stâncos. Astfel încât este recomandat să fii pregătit pentru o călătorie solicitantă. Durata estimată a călătoriei este de aproximativ 2-3 ore, în funcție de ritmul de mers și de condițiile meteorologice.

De ce este potrivit pentru familii: La fel ca și celelalte trasee, și acesta este bine marcat și echipat cu indicatoare și marcaje pentru orientare și siguranță. Există, de asemenea, bănci de odihnă și puncte de informare în apropierea cabanei. Unde poți lua o pauză și te poți bucura de priveliști uimitoare ale peisajului montan.

Chiar dacă urcarea către cabană poate fi abruptă și solicitantă, această experiență oferă oportunitatea de a explora un loc istoric și mitic din România. În plus, oferă copiilor ocazia de a învăța și de a se bucura de aventură în natură. Este o modalitate minunată de a petrece timpul în aer liber și de a crea amintiri de neuitat alături de familie.

Posibile atracții sau puncte de interes pe parcurs: Pe lângă misterioasa Cetate Poenari, vei putea admira și frumoasa Vale a Argeșului și peisajele spectaculoase ale Munților Făgăraș. La cabana Poenari, poți savura o gustare sau o băutură și poți sta la taclale cu alți turiști înainte de întoarcere. De asemenea, vei avea ocazia să observi flora și fauna locale și să te bucuri de liniștea și frumusețea naturii într-un cadru idilic și relaxant.

Beneficiile drumețiilor pentru copii:

Drumețiile nu sunt doar despre explorarea peisajelor frumoase și petrecerea timpului în aer liber; ele oferă și numeroase beneficii fizice, mentale și emoționale pentru copii. Iată câteva:

Activitate fizică: Drumețiile implică mișcare și exercițiu fizic și contribuie la sănătatea cardiovasculară și la dezvoltarea forței și a coordonării copiilor. Prin urmare, acestea pot fi o modalitate excelentă de a-i menține pe copii activi și în formă.

Explorarea naturii: Drumețiile oferă copiilor ocazia de a explora și de a învăța despre mediul înconjurător. Prin observarea plantelor, a animalelor sălbatice și a diferitelor forme de relief, copiii pot dobândi cunoștințe despre biodiversitate și conservare.

Reducerea stresului: Aerul proaspăt și peisajele naturale pot avea un efect calmant asupra copiilor și pot contribui la reducerea nivelului de stres și anxietate. Drumețiile oferă oportunitatea de a se deconecta de la tehnologie și de a se bucura de liniștea naturii.

Îmbunătățirea abilităților sociale: Drumețiile în familie sau în grupuri îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile sociale și de comunicare. Interacțiunea cu alți copii și adulți pe parcursul traseului poate construi încredere și spirit de echipă.

Învățarea abilităților de supraviețuire: Participarea la drumeții poate fi o modalitate excelentă de a învăța copiii abilități de supraviețuire și de a le oferi încredere în capacitatea lor de a se descurca în natură.

Stimularea imaginației și a creativității: Fiind expuși la peisaje naturale diverse și la noi experiențe, copiii își pot dezvolta imaginația și creativitatea. Aceste experiențe pot servi ca sursă de inspirație pentru desene, povești sau alte activități creative.

Sfaturi și informații utile pentru familiile care fac drumeții:

Drumețiile în natură sunt o modalitate minunată pentru familii de a petrece timp împreună și de a crea amintiri de neuitat. Pentru a te asigura că aventura ta în natură este plină de bucurie și siguranță, iată câteva sfaturi și informații utile:

1. Echipament esențial:

Pentru o drumeție reușită, este important să ai un echipament adecvat. Iată câteva elemente esențiale pe care ar trebui să le iei cu tine:

Rucsac rezistent și confortabil: Un rucsac de dimensiune potrivită pentru a încăpea toate lucrurile esențiale fără a fi prea greu sau incomod.

Apă și gustări: Asigură-te că ai suficientă apă și gustări sănătoase pentru a menține energia pe parcursul drumeției.

Haine adecvate: Îmbracă-te în mai multe straturi de haine. Importanța straturilor de îmbrăcăminte nu este de neglijat. Astfel încât să poți ajusta temperatura în funcție de condițiile meteo. Nu uita de încălțăminte confortabilă și impermeabilă.

Hartă și busolă sau GPS: O hartă actualizată a traseului și un dispozitiv de navigare te vor ajuta să rămâi pe drumul corect.

Trusa de prim ajutor: O trusă de prim ajutor cu materiale de bază pentru tratarea rănilor minore și a altor urgențe.

Altele: Lanterna, briceag multifuncțional, pelerină de ploaie sau geantă de ploaie, balsam de buze și cremă de protecție solară.

2. Siguranță:

Planificare prealabilă: Studiază traseul înainte de a pleca și asigură-te că ai o estimare corectă a timpului necesar pentru a-l parcurge.

Comunicare: Lasă un plan detaliat unui prieten sau membru al familiei și informează-i despre traseul tău planificat.

Supravegherea copiilor: Supraveghează constant copiii pe parcursul drumeției și explică-le regulile de siguranță. Inclusiv să stea departe de margini abrupte sau de apă adâncă și chiar de unele animale.

Igiena: Asigură-te că ai suficiente provizii de apă și dezinfectant pentru mâini pentru a menține igiena în timpul drumeției.

3. Activități suplimentare:

Observarea naturii: Încurajează copiii să observe și să identifice diferite specii de plante și animale în timpul drumeției.

Jocuri și activități: Organizează jocuri și activități distractive, precum vânătoarea de comori sau ascunderea și căutarea. Pentru a menține copiii implicați și entuziasmați pe parcursul traseului.

Pauze pentru odihnă: Ia pauze regulate pentru odihnă și reîncărcare a bateriilor, unde copiii pot să se joace sau să se relaxeze.

4. Conservarea naturii:

Urmărirea traseului: Respectă marcajele și urmează traseul pentru a minimiza impactul asupra mediului înconjurător.

Colectarea deșeurilor: Nu lăsa ambalaje în urma ta și adună toate deșeurile generate în timpul drumeției. Folosește coșurile de gunoi sau poartă înapoi gunoiul cu tine.

Interacțiunea cu natura: Nu deranja sau nu afecta flora și fauna locală și nu lua nimic din mediul natural.

Acum că am explorat cele mai potrivite trasee de drumeție din România pentru familii, sperăm că te simți inspirat să îți iei familia și să pornești într-o aventură memorabilă în mijlocul naturii.  Este important să îți amintești să fii pregătit pentru călătorie: asigură-te că ai echipamentul potrivit, apă suficientă și să fii conștient de condițiile meteorologice. 

Drumeția în natură nu numai că întărește legăturile familiale, dar oferă și oportunitatea de a scăpa de agitația vieții cotidiene și de a te conecta cu frumusețea și liniștea naturii. 

Indiferent de traseul ales, fiecare pas va fi o călătorie către aventură și descoperire. Așa că nu mai sta pe gânduri! Pornește în această aventură și creează amintiri de neuitat alături de cei dragi. Natură, aici venim!

Categorii tabere copii

Articole recente

Aventura începe cu un click!

WindDiscovery utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website Înainte de a continua navigarea , te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Confidentialitate. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Termenilor si conditiilor website-ului.