Fenomenul Bullying: depistare și combatere. Ajutorul taberelor pentru copii

Navigare articol

Fenomenul Bullying a primit în ultimii ani o atenție din ce în ce mai mare. Deși cuvântul „bullying” nu are un echivalent în limba română, acesta poate fi asociat cu hărțuirea, terorizarea sau brutalizarea.

Bullyingul este, practic, un conflict generat de dorința unor persoane de a câștiga putere și autoritate, punându-i pe cei mai slabi într-o lumină proastă.

Atenția primită de această formă de hărțuire în ultimii ani a dus la apariția unei legi în România  care încearcă să o împiedice. În teorie, legea interzice orice comportament care poate fi asociat cu violență fizică sau psihologică. În practică însă, o situație de bullying este foarte greu de depistat, mai ales dacă aceasta se întâmplă în școli sau în instituții mari.

Da! Bullyingul este un fenomen care poate fi regăsit și în comportamentul adulților, nu doar în comportamentul copiilor.

Este adevărat însă, că majoritatea formelor grave de bullying au loc în școli sau în anturajele celor mici, iar statisticile arată nu tocmai încurajator:

  • 45% dintre tineri afirmă că au fost hărțuiți cel puțin o dată până la vârsta de 18 ani. Hărțuirea a fost fie fizică, fie emoțională sau verbală; 
  • 26% dintre tineri au fost hărțuiți zilnic; 
  • 39% dintre cei care au suferit de această formă de hărțuire nu au spus niciodată nimic, iar o bună parte dintre cei care au spus, nu au fost mulțumiți de reacția profesorilor sau de reacția părinților.

Este clar, așadar, că bullyingul în școli, pe stradă sau în locurile destinate celor mici trebuie să fie combătut de către părinți și profesori.

Legea anti bullying prevede instruirea profesorilor pentru a recunoaște fenomenul și pentru a lua măsurile potrivite, însă de cele mai multe ori, comportamentele de bullying au o complexitate foarte mare, iar combaterea lor cade foarte mult în responsabilitatea părinților. În acest articol vom încerca să analizăm întregul fenomen, să descoperim ce îi face pe unii copii să apeleze la un comportament agresiv și să descoperim modalități de combatere și de prevenire a situațiilor de bullying.

⦿ Fenomenul Bullying. Cum îl depistăm și cum îl combatem?

În general, acest comportament agresiv în rândul tinerilor este greu de depistat, dat fiind faptul că se întâmplă în momente și în locuri în care nu sunt prezenți adulți. Se poate depista o situație de bullying însă, prin înțelegerea exactă a fenomenului.

De cele mai multe ori, manifestarea acestei forme de agresiune se conturează prin următoarele acțiuni:

  • Comportament ostil față de un copil; 
  • Excluderea lui din grup; 
  • Umilirea intenționată și repetată; 
  • Batjocorirea și tachinarea cu referire la tot felul de probleme, cum ar fi aspectul fizic, problemele din mediul familial sau probleme de ordin medical.

⦿ Există 4 tipuri de bullying

  1. Bullying fizic. Este cel care include contact fizic între copii. Copilul agresat este lovit în diverse moduri și nu poate reacționa din cauza unei diferențe de forță; 
  2. Bullying verbal. Insultarea, tachinarea, intimidarea sau formularea de observații rasiste și homofobe reprezintă un alt tip de bullying foarte întâlnit în școli; 
  3. Bullying ascuns. Nu toate formele de bullying sunt directe. Unele sunt făcute ascuns de persoana agresată, prin răspândirea de zvonuri și generarea de minciuni despre aceasta. 
  4. Bullying online. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, agresivitatea online este o realitate din ce în ce mai greu de ignorat. Denumită și „Cyberbullying” implică postări negative pe social media sau contact direct prin apeluri telefonice sau mesagerie text. 

În general, depistarea unei forme de bullying se face printr-o atenție sporită asupra copilului. Chiar dacă nu spune, acesta poate arăta semne fizice (haine rupte, răni sau recuzită școlară distrusă) și semne psihocomportamentale. Deși mai greu de depistat, acestea din urmă sunt vizibile prin lipsa poftei de mâncare, insomnie, anxietate sau chiar teama de a merge la școală.

⦿ Combaterea bullyingului, un proces complex ce trebuie să aibă loc atât acasă, cât și la școală

Combaterea fenomenului este destul de dificilă, deoarece implică schimbarea unei mentalități deja înrădăcinate în mintea celor care apelează la acest mod de contact cu cei din jur. Nu este imposibilă însă. Aceasta poate să se facă prin metode non formale:

Copii jucandu-se football

  • Jocuri de rol care să aibă loc în sala de clasă și să îi facă pe cei mici să înțeleagă postura fiecărei părți a acțiunii de bullying; 
  • Tabere școlare în care copiii să fie scoși din mediul lor normal și în care să se construiască noi reguli de socializare; 
  • Abordarea subiectului la orele de dirigenție, în care trebuie să se ofere informații generale și specifice despre fenomen; 
  • Organizarea unor dezbateri și a unor seminarii la care să fie prezenți profesori și psihologi; 
  • Încurajarea intereselor și a Hobby-urilor. Activitățile extrașcolare, culturale sau sportive îi fac pe cei mici să construiască relații sociale cu persoane care au aceleași interese ca și ei, eliminând frustrări sau probleme care dau naștere, de regulă, acțiunilor de hărțuire.

Este foarte important ca orice copil să fie educat pentru a fi cât mai comunicativ. În acest fel, în momentul în care este supus unei situații neplăcute, poate să își expună problema către părinți sau profesori iar aceștia pot lua atitudine.

⦿ Prevenirea și medierea situațiilor de Bullying

Cea mai bună soluție de eliminare a Bullyingului este prin prevenire și prin medierea imediată a situațiilor apărute. Există o serie de strategii la care se poate apela pentru asta:

Reguli pentru părinți privind prevenirea bullyingului:

  1. Interacționează zilnic cu copilul și comunică deschis cu el. În momentul în care ajunge acasă trebuie să găsească un mediu sigur în care să se poată exprima. Atât copiii care sunt victime cât și agresorii au nevoie de o comunicare cât mai bună cu adulții din viața lor; 
  2. Fii un model pozitiv pentru copii. Adesea, cei care apelează la agresiuni împotriva altor copii o fac bazându-se pe exemplele primite de la părinți. Niciun copil nu își va însuși un anumit comportament atâta vreme cât nu asociază acest comportament cu cel al părinților. Încearcă să fii cât mai organizat, să ai pasiuni pe care să le hrănești în fiecare zi, să duci un stil de viață activ și să eviți conflictele; 
  3. Asigură-i celui mic experiențe sociale pozitive. Experiențele sociale sunt extrem de importante. De foarte multe ori, victimele bullyingului ajung să fie copiii introvertiți, care nu au avut ocazia să intre foarte mult în contact cu ceilalți copii și nu și-au identificat pasiunile. Un copil implicat în relațiile de prietenie legate cu ceilalți copii va prezenta un risc mult mai mic de a fi victimă;
  4. Învață-l pe cel mic să evite situațiile în care poate să ajungă victimă. Acesta trebuie să învețe să spună nu, să poată cere ajutor din partea colegilor sau a profesorilor, să evite situațiile și persoanele agresive și să se poată apăra. Însușirea unor tehnici de autoapărare poate fi o soluție extrem de bună pentru cel mic.

⦿ Reguli pentru profesori privind prevenirea bullyingului

Dacă ești profesor, este important să acorzi atenție fiecărui detaliu și să identifici orice situație în care pot apărea experiențe neplăcute. În general, comportamentele de agresiune apar în locurile în care supravegherea este limitată sau inexistentă, cum ar fi locurile de joacă, băile, coridoarele înguste, etc. Un prim pas pe care îl poți face ca profesor este să sporești supravegherea acestor medii. De asemenea, trebuie să intervii imediat ce observi un fenomen de agresiune. Pe lista cu reguli pe care trebuie să le respecți se numără și următoarele:

  1. Prezintă-le elevilor un set de reguli privind activitățile pe care le pot face și asigură-te că știu consecințele unui comportament neregulamentar; 
  2. Implementează un sistem prin care bullyingul poate să fie raportat; 
  3. Organizează frecvent campanii prin care elevii să fie informați referitor la efectele pe care le are bullyingul. În aceste campanii încearcă să promovezi un comportament cât mai pozitiv.

⦿ Reguli pentru copii și tineri privind prevenirea bullyingului

Dacă ești copil sau tânăr și simți că ești victima unui comportament ce poate trece drept bullying, trebuie să știi câteva reguli:

  1. Înțelege ce înseamnă bullying. Este bine să înțelegi că reacțiile pe care le are agresorul au diverse cauze: Acesta copiază o situație pe care a văzut-o acasă, este agresat la rândul său, este gelos, are o serie de frustrări. O soluție ar fi încercarea comunicării cu agresorul. De asemenea, este bine să înțelegi că atunci când ești agresat, trebuie să vorbești cu persoane cu experiență ce te pot ajuta. 
  2. Evită să te vezi ca o problemă. Adeseori, bullyingul în cazul adolescenților este rezultatul unor probleme avute de victime. Aceste probleme sunt legate de sexualitate, gen, rasă, aparențe, dizabilități, etc. În momentul în care ai o astfel de problemă trebuie să ți-o însușești să să nu reacționezi la tachinări în ceea ce o privește. Atitudinea este, adeseori, cea mai importantă. 
  3. Nu te izola! Cea mai mare greșeală pe care o fac victimele Bullyingului este să se izoleze de cei din jur. Acest lucru nu face altceva decât să amplifice problemele. 
  4. Caută modele pe care le poți urma! Nu ești singura persoană care a fost supusă bullyingului. Foarte multe au reușit să se lupte cu această situație, să scape de ea și să aibă succes. Caută modele pe care să le urmezi și care să îți ofere încredere.

⦿ Medierea în cazurile de Bullying

Medierea situațiilor de hărțuire fizică, verbală sau emoțională trebuie să fie și ea o realitate. Nu este suficientă educația copilului, ci și punerea lui în fața acțiunilor pe care le-a făcut. Pentru mediere există deja asociații precum „ Telefonul Copilului” care îi ajută pe toți cei implicați într-o situație de acest fel, fie că este vorba despre copii, părinți sau profesori.

⦿ Cum ajuți un copil victimă să nu devină agresiv sau retras?

Așa cum am amintit, mulți dintre cei care sunt agresori apelează la acțiuni de acest fel pentru că sunt, la rândul lor agresați. Dacă ai identificat o situație de bullying, este bine să încerci să îți înțelegi copilul, indiferent de care parte a agresiunii este. Din păcate, mulți părinți reacționează greșit, amplificând situația. Aceștia ridică tonul, țipă sau lovesc, considerând că autoritatea lor asupra celui mic îl va face să își modifice comportamentul. Din păcate, agresivitatea din partea părinților înseamnă o agresivitate mai mare în cazul celor mici.

Consiliere copil

Pentru a ajuta un copil să nu devină agresiv trebuie să:

  • Îi înțelegi frustrarea. Manifestările ostile și distructive sunt rezultatul unei frustrări care de cele mai multe ori nu este exprimată verbal; 
  • Afli dacă se simte în pericol. Teama, angoasa sau amenințarea asupra copilului poate genera agresivitate; 
  • Eviți să îl expui la imagini cu agresivitate crescută. Violența unui copil poate să fie cauzată și de ceea ce vede în jur. Este bine să încerci să nu îl expui unor situații în care este prezentă agresivitatea, cum ar fi anumite programe TV sau pe computer sau chiar violență în familie. 
  • Eviți pedepsele abuzive. Uneori, pedepsele nu pot fi evitate. Trebuie să fie aplicate corect, însă. Atunci când îi interzici copilului să facă ceva, este bine să îi acorzi toată atenția pentru a înțelege diferența dintre bine și rău.

⦿ Lucruri interesante despre bullying, pe care foarte puțini oameni le știu 

  1. Mai mult de jumătate dintre oameni au experimentat bullyingul înainte de vârsta de 25 de ani, cel puțin o dată. 
  2. Bullyingul generează bullying. Cei care sunt supuși agresiunilor au tendința de a-i agresa pe alții, iar acest lucru ajunge să genereze un cerc foarte periculos; 
  3. Persoanele cu dizabilități fizice au cele mai mari șanse să fie victime; 
  4. Excluderea socială este o formă de bullying extrem de deranjantă. Cei care sunt lăsați pe dinafară atunci când se organizează diverse activități ajung să dezvolte foarte multe frustrări din acest motiv; 
  5. Mai mult de o treime dintre oameni ajung să dezvolte anxietate, depresie și chiar tendințe sinucigașe din cauza agresiunii; 
  6. Băieții sunt mult mai predispuși să agreseze și să fie agresați decât fetele; 
  7. 58% dintre cei care agresează zilnic au experimentat traume puternice, cum ar fi moartea unei rude apropiate;

Agresiunea este, așadar, o problemă destul de gravă care poate duce la situații fără ieșire pentru persoana agresată. Tocmai din acest motiv, este bine să se lupte cu toate armele împotriva bullyingului în școli, pe terenul de joacă sau în alte locuri frecventate de copii și de tineri.

⦿ Rolul taberelor de copii în prevenirea comportamentului agresiv 

Așa cum am stabilit, socializarea și comunicarea sunt instrumente extrem de importante împotriva acestei probleme atât de neplăcute cu care se confruntă copiii și tinerii. Una dintre cele mai la îndemână soluții sunt taberele pentru copii. Din ce în ce mai multe tabere sportive sau chiar tabere ce au drept subiect principal eliminarea bullyingului sunt organizate la nivel național. Avantajele taberelor pentru copii sunt extrem de importante:

  • Îi ajută pe cei mici să își direcționeze foarte bine frustrările, practicând activități educative și foarte interesante; 
  • Îi ajută să socializeze într-un mediu cu care nu sunt obișnuiți. Atât pentru agresori, cât și pentru victimele bullyingului, schimbarea mediului poate să ajute la crearea unor noi reguli și poate să le ofere o nouă perspectivă; 
  • Ajută la creșterea încrederii în propria persoană și la dezvoltarea independenței. Un mare avantaj al taberelor este faptul că oferă acea senzație de independență, crescându-le celor mici încrederea în propria persoană. Cei care au avut de a face cu situații de bullying vor găsi mult mai ușor puterea să reacționeze; 
  • Îmbunătățesc abilitățile sociale. Departe de tablete, telefoane și computere, copiii vor căpăta abilități sociale noi și vor putea sa descopere frumusețea comunicării, a jocului în aer liber și a activităților sportive; 
  • Exersează abilitățile de lider. Într-o tabără orice copil poate să fie pus în situația de a fi lider, ceea ce îl ajută să ia inițiativă și să capete încredere.
Tabere copii Wind Discovery

 

Pe lângă toate aceste abilități care îi transformă pe cei mici în persoane mai puternice și mult mai rezistente în fața agresiunilor, o tabără înseamnă amintiri plăcute, apreciere pentru natură și sănătate, fiind o bază puternică pentru evoluția copilului și pentru modul de viață pe care îl va avea atunci când va fi adult.

Dacă vrei să îți trimiți copilul în tabără, așadar, îți recomandăm pachetele oferite de Wind Discovery. Acestea sunt gândite în așa fel încât să le ofere celor mici noi abilități și doze uriașe de distracție. Poți opta pentru tabere de iarnă în care ski-ul și patinajul sunt activitățile principale sau pentru tabere de vară, în care cei mici pot învăță să înoate sau își pot testa rezistență în drumeții. Oricare ar fi tabăra aleasă, copilul se va întoarce acasă cu o experiență extrem de importantă pentru dezvoltarea lui fizică și psihică.

 

Categorii tabere copii

Articole recente

Aventura începe cu un click!

WindDiscovery utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website Înainte de a continua navigarea , te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Confidentialitate. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Termenilor si conditiilor website-ului.