Cum alegi cea mai bună tabără pentru copiii tăi?

Navigare articol

Taberele constituie o experienţă importantă în formarea copiilor şi în procesul prin care îşi dobândesc iniţiativă, autonomie şi încredere în sine. Atât pentru copii, cât şi pentru adolescenţi taberele constituie  un mod minunat de a descoperi locuri noi, de a-şi face noi prieteni şi de a-şi lărgi sfera pasiunilor.

Pentru părinţi, însă, alegerea celei mai bune tabere pentru copii cu siguranţă nu este o sarcină uşoară, mai ales având în vedere multitudinea de oferte disponibile.

Siguranţa copilului, convingerea că este o alegere potrivită sau ceea ce va învăţa copilul în tabără sunt gândurile principale ce încolţesc în mintea fiecărui părinte când vine vorba de tabere de vară. Acestea sunt garantate, în schimb, dacă se colaborează cu o echipă de profesioniști.

Totuși, unele întrebări și griji rămân:

Ce impact va avea transferul de afectivitate care se produce în momentul desprinderii temporare a acestuia de familie? Merită cei cu care copilul îşi va petrece o săptămână de vacanţă încrederea părinţilor?

Vom prezenta câteva idei pe care trebuie sa le aveţi în vedere în momentul alegerii unei tabere ideale:

Cum alegi cea mai bună tabară pentru copilul tău?

În primul rând, poți face acest lucru plecând de la notorietatea sau popularitatea organizatorilor de tabere. Este bine să găsiţi informaţii despre aceştia, să fi auzit despre ei, să fie un brand în domeniile în care activează. Recomandarile sunt de asemenea un bun indice de calitate.

Internetul şi reţelele sale de socializare pot oferi informaţii despre echipa, firma sau asociaţia organizatoare. Comentariile pozitive şi negative ne oferă o privire de absamblu, ne ajută să `culegem` informaţii ce ne vor ajuta să luăm o decizie, si de a ne convinge dacă persoana sau echipa respectivă este sau nu de încredere.

Secretul este să nu te grăbești

Nu te arunca la primul rezultat de pe Google, neapărat. Acesta poate fi cel mai bun, sau poate să nu fie.

Pe site-urile taberelor deseori găsim review-uri cu privire la calitatea serviciilor oferite şi impresiile participanţilor. Feedback-ul părinţilor şi participanţilor este foarte important şi merită luat în considerare cu fiecare ocazie. Un site care se respectă are rubrică de impresii/testimoniale demonstrează încredere în abilitățile sale. Asigură-te că review-urile sunt reale explorând mai în amănunt și paginile de Social Media (Facebook, Instagram, etc.).

Ia în considerare pasiunile copilului tău

Cel mai important factor atunci când vine vorba de o tabără este să se potrivească intereselor şi pasiunilor copiilor dvs. Astfel, o tabără poate fi cea mai bună pentru un copil, dar cea mai rea pentru altul! Daca este pasionat de drumeţii, caută tabere cu acel specific. Dacă are in interes înspre artă sau muzică, cu siguranta vei gasi o tabără cu tematica respectivă. În mod similar, asigură-te că vorbești cu copiii tăi nu numai despre tipul de tabără în care ar dori să meargă, dar şi cât de confortabil este cu ideea de a pleca in tabără și de a socializa cu mulţi alţi copii de varsta lui, etc.

Tabere cu diverse activitati. Copiii picteaza diverse peisaje.

Copiii pictează diverse lucruri în tabără

Deci, alege tematici care corespund cu pasiunile copilului tău. Pasiunile copiilor se vor dezvolta mult în cadrul taberelor, mai ales prin învăţarea de la instructori profesionişti. De exemplu, într-o tabără cu tematică de mountain bike, copiii vor învăţa cu mai mare drag de la un fost campion de triatlon, care le împărtăşeşte din experienţa sa.

Interesează-te de competențele instructorilor

Verifică atestarea profesională oficială ale membrilor echipei şi competenţele acestora (studii de specialitate, calificări, experienţa în domeniu, atestate de către ANC). Siguranţa este garantată când ştii că un instructor sau personalul taberei poate fi tras la răspundere în caz de abateri de la regulament/conduită. Asigură-te de asemenea de legalitatea tranzactiilor financiare între tine şi firma/societatea care organizează taberele. Dacă vezi ceva suspicios, evită să îți asumi un risc.

În taberele cu activităţi sportive este foarte important să nu lași copiii decât cu profesori, antrenori sau instructori atestaţi. Metodologia predării sportului, chiar şi de agrement este apanajul sportivilor şi celor care au practicat sporturile respective şi au dezvoltat proiecte în acest domeniu.

Verifică programul activităţilor ce se vor desfăşura în tabără. Acestea trebuie să urmeze o structură pedagogică şi să fie bine coordonate de personal specializat.

Tabara mountain bike, prof Alex Ghica invata copiii despre ciclism

Prof. Alex Ghica învață copiii despre ciclism montan

Coordonatorii au un rol foarte important în aceste tabere, fiind responsabili de copii şi de programul acestora. Este important să alegi o tabără cu coordonatori competenţi, cu experienţă, sociabili şi înţelegători. Fie că este vorba despre o tabără pentru copii mai mici sau pentru adolescenţi, coordonatorii trebuie să fie pregătiţi să răspundă nevoilor specifice fiecărei categorii de vârstă, dar chiar şi nevoilor individuale, specifice fiecărui copil în parte. Astfel, aceştia se vor simţi în siguranţă, chiar dacă sunt departe de părinţi.

Interesează-te de confortul și siguranța copiilor

În cadrul taberei copiii stau în grup, intimitatea fiind mai restrînsă decât acasă. De obicei, sunt cazaţi în camere de câte 2-4 paturi. Caută informaţii despre locul de cazare, întrebaţi organizatorii despre organizarea pe grupe de vârstă, despre mese şi alt detalii legate de organizare. Asigură-te de asemenea că echipamentul necesar pentru tabără se află în bagaj.

Cum alegi prima tabără a copilului?

Mulţi părinţi se întrebă care este vârsta potrivită pentru a trimite prima oară copilul într-o tabără. Bineînteles, depinde de fiecare copil în parte. Unii copii sunt independenţi şi autonomi de la vârste mici, alţii însă au nevoie de timp mai lung pentru a deveni mai autonomi, mai sociabili si cu mai multă încredere în sine. Pregătirea pentru prima tabără se face din timp, părinţii aleg în funcţie de pasiunile copilului. Este bine să alegi o tabără cu un program mai relaxat, cu un mediu plăcut şi cu activităţi variate.

Introvertit sau extrovertit?

În cazul in care copilul tău este mai timid sau retras, îți recomandăm să afli unde merg prietenii copilului tău în tabără. Ideal ar fi mai bine să meargă în tabără cu cel mai bun prieten. Acest lucru este de asemenea o modalitate bună de a oferi copilului tău ocazia de a-și face prieteni noi și de a se mai destinde.

Concluzie

In concluzie, alegerea unei tabere potrivite poate fi destul de dificilă şi navigarea prin multitudinea de tipuri de tabere, cu diverse tematici poate fi puţin hectic. Odată ce ai găsit tabăra perfectă și te-ai interesat de tarife si costuri, începe cercetarea reală. Utilizarea unui motor de căutare nu aduce întotdeauna toate răspunsurile. Pasul următor ar fi să pui mâna pe telefon și să suni pentru a afla în detaliu despre modul în care tabăra este gestionată si despre calificarea personalului taberei.

E important sa iei in considerare pasiunile copilului atunci cand alegi o tabara.

Categorii tabere copii

Articole recente

Aventura începe cu un click!

WindDiscovery utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website Înainte de a continua navigarea , te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Confidentialitate. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Termenilor si conditiilor website-ului.