Ești interesat să afli care este vestimentația potrivită pentru copii iarna la munte? Cum îi îmbraci pe pârtie? Este nevoie de cizme de zăpadă ori bocanci de munte?
Părinții în general sunt destul de grijulii când vine vorba despre ieșirile montane la zăpadă ale copiilor.
Teama de răceli îi determină uneori pe aceștia să-și înfofolească copilul excesiv, astfel că, oricât de pasionați ar fi prichindeii de zăpadă, când abia ajung să se miște pe pârtie, nu mai simt gustul unei vacanțe reușite.
Există concepții și preconcepții legate de îmbrăcămintea de iarnă pentru munte, dar cel mai bine este să urmăm recomandările specialiștilor și să ne limităm la piesele esențiale ce nu trebuie să lipsească dintr-o astfel de garderobă.
Ca să nu pierdeți din vedere aspecte, dacă sunteți în pregătirea unei tabere de iarna pentru copii, puteți să vă pregătiți o listă echipament apelând la sfaturile organizatorilor.
⦿ Reguli generale referitoare la echipamentul de iarna la ski
Fie că este vorba de o simplă excursie de o zi, ori de o vacanță mai lungă de câteva zile (o tabără la ski, de exemplu), bagajul pentru tabara trebuie realizat din vreme, astfel încât să nu ne apuce disperarea de ultim moment.
Este bine să știi din vreme ce este de împachetat pentru copilul tău, cum trebuie organizat rucsacul astfel încât să-i fie mai ușor celui mic să o folosească.
Țineți cont că nevoile copiilor sunt altele decât ale noastre, și uneori cei mici se descurcă anevoie cu echipamentele greoaie, mai ales dacă ai pretenția să-și bună trei rânduri de haine pe sub costumul de schi.
Un factor important de care trebuie să țineți seama este vremea și evoluția acesteia. Nu mizați pe liste de echipamente preluate de pe platforme pe care au fost publicat cu ani în urmă.
Trebuie să vă pregătiți în acord cu condițiile meteo actuale și să puneți în bagaj și haine care să preîntâmpine variații extreme de temperatură.
Nu puneți haine noi în bagaje, fără să le verificați voi înșivă, fără să-l lăsați pe copil să le îmbrace și dezbrace singur, pentru a vedea dacă întâmpină dificultăți. Dacă voi nu puteți închide un fermoar mai nărăvaș, cu siguranță cel mic o să aibă probleme cu el.
Din acest punct de vedere, trebuie sa le oferim copiilor haine și încălțăminte potrivite pentru munte, ce poate fi ușor de îmbrăcat/încălțat.
Uneori, cand copilul merge anual în tabără la ski, părinții le păstrează îmbrăcămintea și încălțămintea folosită în acest scop și pentru anul următor. Să știți că de cele mai multe ori, nu este o idee bună, pentru că nevoile copiilor diferă de la an la an, măsurile se schimbă și ele.
Te poți trezi în vacanța următoare că nu-i mai vin bocancii, nu-l mai încape geaca, iar un echipament incomod nu este niciodata un lucru bun, in special la ski. Siguranta copilului la ski este mereu pe primul loc.
⦿ Care este îmbrăcămintea de munte potrivită pentru copii?
Înainte de orice vacanță ori excursie montană, trebuie să pregătim copiilor, de preferat împreună cu ei (pentru ca aceștia să cunoască foarte bine locul fiecărui lucrușor în bagaj) necesarul de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Garderoba o potrivim în funcție de vârsta și dimensiunile copiilor, de vreme și de activitățile pe care cel mic urmează să le desfășoare în respectiva deplasare.
În sezonul de ski este necesar costumul special pentru această activitate. Pentru copiii foarte mici se recomandă salopeta dintr-o singură piesă, iar pentru copiii mai mari din două piese. Costumul alcătuit din două piese este mai ușor de manevrat, atât la îmbrăcat / dezbrăcat, cât mai ales la incursiunile la toaletă.
Costumul dintr-o singură piesă, pe de altă parte, este deosebit de util când vremea este rece, când ninge, pentru că ne protejează mai bine de infiltrații și ține frigul la distanță.
Dacă optați pentru costumele din două piese, este important să alegeți unul care să aibă o geacă funcțională, rezistentă la apă, dar și la ger.
Noi vă recomandăm modele de geci căptușite, cu glugă care încadrează bine fața, cât să nu pătrundă frigul.
Există materiale cu variate nivele de impermeabilitate. Pentru copii nu trebuie una cu un nivel foarte mare de impermeabilitate, pentru că există riscul să transpire și să păstreze umiditatea. Indicat ar fi să optați pentru o impermeabilitate medie de MH 500 – 600.
Vă mai recomandăm să utilizați formula de îmbrăcăminte în straturi multiple: bluză mulată pe corp, o bluza termică și o geacă nu foarte groasă. Acest lucru permite să-ți reglezi temperatura în funcție de efortul depus. Spre exemplu, dacă depui efort mare, te vei încălzi și vei scoate un articole de îmbrăcăminte.
⦿ Haine de iarna care pot fi folosite atat pe munte, cat si in oras
Vă sugeram anterior să vă cumpărați costumul de ski cu geacă separată. Această geacă trebuie să fie bine realizată, cu impermeabilitate medie, nici foarte subțire, dar nici prea groasă. Ideea este că o astfel de geacă poate fi foarte bine purtată și în oraș când este vreme rea.
La copii, hainele abia dacă se potrivesc de la un an la altul, de aceea ar fi bine să luați în considerare atunci când alegeți haine de iarnă pentru munte, ca acestea să se potrivească și unei ieșiri în oraș.
Geaca de la costumul de ski poate fi folosită la școală. Acest lucru este posibil dacă am ales anterior bine și ne-am gândit că vom folosi și ulterior, după drumeția la munte, respectivul articol de îmbrăcăminte.
Ar fi bine să optați pentru piese care să respire. Sunt acum tot felul de modele de geci de iarnă, care mai de care mai pretențioase. Cele mai indicate pentru o atare folosință ar fi cele cu membrană respirabilă, pentru că, și la ski și la școala efortul depus poate conduce la transpirație și dacă geaca menține umezeala, sănătatea copilului este în pericol.
Dacă nimeriți o perioadă cu temperaturi foarte scăzute la munte, vă recomandăm să nu uitați acasă polarele – acele pulovere sintetice foarte utile.
Polarele sunt de asemenea o îmbrăcăminte versatilă, ele putând fi la fel de ușor purtate atât la munte iarna cât și la școala când este vremea rea.
Pentru a face față cu brio unui frig câinos, cele mai utile haine sunt cele realizate din fibră naturală. Lâna este un astfel de material foarte util pentru drumețiile montane, mai ales dacă sunteți reticenți la materialele sintetice.
Din păcate lâna nu este un material tocmai ieftin, deci, trebuie să vă analizați mai întâi bugetul și apoi să hotărâți care vă sunt prioritățile.
⦿ Sănătatea copiilor care petrec ore întregi în zapada
Joaca în zăpadă nu este doar distractivă, ci și benefică pentru sănătate.
Specialiștii spun răspicat că avantajele pe care un copil le poate avea după timpul petrecut în aer liber iarna, jucîndu-se în zăpadă, prevalează în fața eventualelor riscuri.
Părinții, de când lumea, încearcă să-i protejeze pe cei mici de frig, să nu răcească, să nu se îmbolnăvească. Firește că, acum mai abitir ca altădată.
Și totuși, ar fi bine să îi ascultăm pe oamenii de știință care ne spun că orele petrecute de copii în zăpadă le aduc numeroase beneficii.
Iată și câte dintre aceste beneficii date de joaca cu zăpada:
1. Copiii respiră aer curat
De multe ori când suntem bolnavi, când suntem răciți ori avem viroze, medicii ne recomandă să aerisim bine spațiul în care trăim. Un spațiu închis nu face decât să prelungească starea de rău și să mențină musafirii nedoriți în preajma noastră.
Pe de altă parte, cu cât copiii vor sta mai mult în spații închise, cu atât riscul îmbolnăvirilor este mai ridicat. Pentru sănătatea copiilor, joaca în aer liber este incomensurabil mai benefică decât timpul petrecut într-un spațiu închis.
2. Îmbunătățirea sistemului imunitar
Fiecare clipă petrecută în aer liber aduce o creștere a rezistenței organismului nostru. Devenim astfel mai pregătiți să facem față unor alergii, ni se întărește sistemul imunitar per ansamblu.
Specialiștii dau spre exemplu în susținerea acestor afirmații copiii care trăiesc la țară. Astfel, sunt studii care arată că starea de sănătate a copiilor crescuți în mediul rural este net superioară celor ce trăiesc în mediul urban.
3. Nevoia de mișcare
Copiii au multă energie și drept urmare orice prilej de mișcare înseamnă din start un plus pentru consumarea ei, într-un fel care să fie și benefic pentru organism. Joaca în zăpadă nu înseamnă însă doar mișcare haotică, ci și o modalitate inedită de dezvoltare a musculaturii (îndeosebi în activitățile cu iz sportiv – cum este ski-ul, săniușul ori snowboard-ul). Citeste si tabara de vara.
Și să nu uităm ce înseamnă pentru copii o activitate fizică mai intensă: somnul este mult mai bun. Relaxare, distracție și odihna! Ce și-ar putea dori un părinte mai mult pentru copilul lui în vacanță?!
4. Un aport sporit de vitamina D
Expunerea la soare este o metodă prin care se aduce un aport sporit de vitamina D, în special când vine vorba de copii. Iată de ce este importantă joaca în aer liber și petrecerea timpului într-un mod plăcut, dar cât se poate de folositor, în special iarna, când aceste ocazii sunt mult mai rare.
5. Crește imaginația și încrederea în sine
Joaca în general conduce către creșterea imaginației copiilor. Dar când în această joacă intervine și zapada, lucrurile pot fi de-a dreptul magice. Să faci un om de zăpadă cu propriile mâini ori să construiești un fort sau un derdeluș, sunt lucruri care au un impact semnificativ asupra încrederii de sine, asupra modului cum cei mici relaționează mai ușor, își dezvoltă atenția și îți crește potențialul de a afla soluții la diverse probleme.
Copiii, în general cei școlari, care sunt supuși unui stres ridicat în perioadele de școală, au deosebită nevoie de ieșiri în aer liber, de mișcare, de relaționare.
Așadar, dragi părinți, oferiți-le copiilor cât mai mult timp pentru activități în aer liber, oferiți-le ieșiri la munte iarna, lasați-i să se joace în zapadă. Veți descoperi cât de mult contează pentru ei aceste escapade, veți observa cu ce bucurie, cu ce tonus și cu ce vitalitate se vor întoarce la activitățile zilnice.