Cele mai bune soluții anti țânțari și alte mușcături de insecte

Navigare articol

Vara este anotimpul în care ne putem bucura liniștiți de vacanță, când călătorim cel mai mult și în care nu suferim din pricina frigului. Este perioada anului în care ne place să ne relaxăm în grădină, în special pe timp de noapte, sub lumina lunii, sau să ne plimbăm seara pe plajă. Veselia, culorile și energia acesteia ne vor atrage mereu. 

Navigare articol:

Din păcate, ca orice lucru frumos, prezintă și dezavantaje precum apariția țânțarilor și altor insecte deranjante care-ți pot tulbura escapadele în natură, ba chiar ruinându-le dacă ai pielea sensibilă și ți se manifestă reacții alergice din cauza mușcăturilor acestora. 

În funcție de urmele pe care le lasă pe piele înțepăturile insectelor, putem afla indicii despre tratamentele de care avem nevoie. Pentru cei sensibili,  mușcăturile de țânțari, purici, furnici sau diferiți gandaci se pot transforma într-o adevărată rană, iar muşcăturile căpuşelor sau ale anumitor paianjeni necesită prezentarea rapidă la medic.

Înainte de a vă petrece timpul în aer liber pentru o perioadă mai îndelungată, în special în zonele tropicale, este recomandat să vă pregătiți în mod corespunzător pentru posibilele evenimente neplăcute, precum țânțari, muște, care nu sunt întotdeauna periculoase, dar pot deveni experiențe nu tocmai frumoase în timpul călătoriei.

Înainte de a ieși afară la o plimbare sau drumeție, pe lângă soluțiile anti insecte folosite pentru a ne proteja, trebuie să ne ocupăm și de noi, de igiena intimă. Înainte de toate, trebuie să știm că atât țânțarii, cât și alte insecte, sunt atrași de mirosul nostru, în special de cel de transpirație. Astfel, îngrijirea personală reprezintă în sine o soluție de combatere a țânțarilor.

prevenire-intepaturi-insecte-igiena

Pentru ca transpirația să nu devină o invitație directă către țânțari, trebuie să ne spălăm cât mai des posibil în perioada caldă. Folosiți soluții naturale cu mirosuri nefavorizate de insecte precum săpun de marsilia, săpun de alep sau săpun mentolat, conținând substanțe active, care, aplicate pe piele, duc la scăderea acidității acesteia și, de asemenea, maschează mirosul uman. 

În continuare vă vom prezenta câteva metode de combatere a insectelor cât și cum putem să tratăm înțepăturile cauzate de acestea.

⦿ Soluții anti mușcături de insecte. Ce măsuri de protecție să iei împotriva muștelor, țânțarilor și altor insecte.

Metoda 1: Este dovedit științific că țânțarii preferă culorile închise, așadar este recomandat să purtați haine deschise la culoare, cu mâneci lungi și pantaloni lungi de fiecare dată când ieșiți în aer liber după lăsarea serii. Totodată, hainele deschise vă ajută la depistarea țânțarilor și căpușelor, cele mai des întâlnite în perioada verii.

Metoda 2: Aromele parfumurilor atrag toate insectele, nu numai țânțarii, de aceea este indicat să renunțăm la parfumurile puternice pe timpul verii dacă vrem să evităm înțepăturile de țânțari. 

Acesta poate fi înlocuit cu parfumuri bio ce conțin uleiuri esențiale, în special picături de ulei esențial de lavandă și ulei esențial de vanilie deoarece acestea două, aplicate pe piele, acționează ca un scut contra țânțarilor, o soluție anti insecte.

Iar pentru cei cu ten sensibil, sunt recomandate ape florale ce sunt soluții naturale care nu conțin substanțe chimice și au aceleași beneficii precum uleiul esențial natural, ce reprezintă și acesta o soluție foarte bună de combatere a insectelor.

Metoda 3: De asemenea, insectelor nu le place nici mirosul de tiamină (vitamina B1).  Aceasta se găsește în principal în carne dar cerealele integrale se numără și ele printre surse. Astfel, consumarea unor produse naturiste precum gustări sau dulciuri bio care conțin aceste cereale poate fi utilă și chiar benefică.

Metoda 4: Există și brățări contra țânțari, foarte utile pentru ieșirile în aer liber deoarece conțin insecticide naturale și emană un miros plăcut pentru noi și respingător pentru insecte. Brățările pot fi purtate oriunde și au un termen de valabilitate direct proporțional cu perioada de timp în care intră în contact cu aerul.

Metoda 5: O altă soluție contra insectelor poate fi reprezentată de soluții și sprayuri ce pot fi ușor și rapid aplicate pe corp, au efect hidratant și răcoritor și, cel mai important, țin insecte precum muște, țânțari departe de tine. Acestea sunt ușor de procurat, gasindu-se în orice farmacie și pot fi cu ușurință îndesate în rucsac.

 

⦿ Tratarea mușcăturilor de insecte. Cum tratăm întepăturile, cum poți ameliora efectele acestora

tratament-intapaturi-insecteDacă ai respectat recomandările de mai sus, dar un țânțar sau altă insectă a reușit totuși să treaca de mirosul izbitor de lavandă sau tiamină și te-a înțepat, iată ce poți face pentru a ameliora efectele acesteia.

Majoritatea înțepăturilor de insecte sau păianjeni nu au nevoie de un tratament special și nu impun prezentarea la medic. Exista, însă, o serie de recomandări adresate celor care se confruntă cu o asemenea situație neplăcută, astfel încât să amelioreze disconfortul provocat de acestea.

În procesul de înţepare şi hrănire cu sânge, femelă ţânţar lasă în piele o anumită cantitate de salivă care provoacă reacţia alergică.

Mai exact, reacţia alergică este provocată de sistemul imunitar care nu tolerează existenţa salivei ţânţarului în organism. Astfel, apare înroşirea pielii, tumefierea şi senzaţia de mâncărime. 

Metoda 1: Compresele cu gheață sau apă rece aplicate pe zona afectată ajută la ținerea sub control a edemului local, prin urmare umflătura se va reduce, într-o oarecare măsură. Fiți atenți, totuși, ca acestea să nu aibă contact cu pielea mai mult de 15-20 de minute într-o oră deoarece pot afecta circulația locală prin stimularea prelungită a vasoconstricției.

Metoda 2: Uleiurile esențiale nu au rol doar în prevenirea mușcăturilor de insecte, ci și în ameliorarea lor. Uleiul din arbore de ceai este cel mai indicat in astfel de situații, având un puternic efect antibacterian și antiviral care previne infectarea la locul înțepăturii.

Metoda 3: Busuiocul și menta sunt plante ce au efecte asemănătoare cu cele ale uleiurilor esențiale, dar se folosesc direct frunzele, care se zdrobesc între degete și se aplică direct pe înțepătură. Eventual, se acoperă cu un leucoplast. Efectul benefic provine de la două substanțe care reduc mâncărimea. Acest remediu este și mai util atunci când vă aflați în aer liber și nu aveți nimic anti mușcături de insecte la voi, menta fiind ușor de găsi lângă marginea râurilor, în păduri.

Există, de asemenea, și medicamente cu substanțe active folosite împotriva alergiilor, care au, însă, în majoritatea cazurilor, efecte secundare manifestate în special prin somnolență. De aceea, mult mai simple sunt metodele naturiste care țin țânțarii la distanță, și nu numai, având cel mai adesea la bază preparate pe care le gasim în natură.

Cum vara se apropie cu pași repezi, ia-ți măsuri de siguranță și nu lăsa muștele, țânțarii, puricii  să-ți stea în calea distracției. Profită de fiecare clipă petrecută în aer liber alături de prieteni, familie și cei dragi și crează-ți amintiri greu de uitat. 

Dacă ești interesat să îi oferi copilului tău o experiență unică, te invităm să îl înschii într-una dintre taberele noastre pentru copii.

 

Categorii tabere copii

Articole recente

Aventura începe cu un click!

WindDiscovery utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website Înainte de a continua navigarea , te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Confidentialitate. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Termenilor si conditiilor website-ului.