Wind Discovery - Tabere pentru copii si adulti
0723 327 815 contact@winddiscovery.ro

Copilul meu pleacă în tabără. Ce fac? Cum îl pregătesc pentru asta?

Dacă îți dorești un copil care se dezvoltă armonios, are încredere în propriile forțe și poate acționa independent în momente cheie ale vieții, atunci trebuie să găsești cele mai bune soluții pentru a-l educa în acest scop.

Una dintre aceste soluții este tabăra de vară. O ieșire în natură împreună cu alți copii și cu profesorii poate să reprezinte un întreg proces de transformare, în care copilul câștigă extrem de multe lucruri:

Evident, niciun părinte nu vrea să audă de accidentări atunci când vine vorba despre copilul lor, însă acestea sunt esențiale pentru dezvoltare, așa cum sunt esențiale și provocările date de drumețiile lungi, de frig sau de alte situații ce pot apărea în taberele pentru copii.

⦿ Pregatirea mamei pentru tabără

Orice părinte, mai ales dacă este mamă, are rețineri atunci când apare momentul taberei. Conștientizează faptul că o astfel de experiență poate fi benefică, însă preferă să își țină puiul lângă ea și să îl protejeze. Din păcate, o astfel de atitudine atrage cu sine o serie de riscuri pe care copilul le va resimți odată ce va crește. Dacă argumentele de mai sus nu sunt suficiente și a apărut oportunitatea de a-ți trimite copilul în tabără, trebuie să îl lași. Pentru a o face cu inima deschisă trebuie doar să te pregătești cât se poate de bine.

Conștientizează toate avantajele pe care le are o astfel de ieșire!

Pe lângă avantajele amintite mai sus, care au un efect puternic asupra celui mic, tabăra are capacitatea să aducă și alte avantaje:

Retezat Excursie Winddiscovery 2019

Asigură-te că totul este în regulă și copilul este în siguranță

Toate avantajele de mai sus sunt cât se poate de convingătoare. Totuși, siguranța copilului tău este pe prim plan și trebuie să ai garanția că se va întoarce mai sănătos și mai fericit decât a plecat. Pentru asta, este bine să verifici cu mare atenție compania cu care se pleacă în călătorie, persoanele care însoțesc copiii sau mijloacele de transport cu care se călătorește.

O discuție cu cei care au grijă de copii în tabără poate să fie mai mult decât binevenită, deoarece te poate pune în temă cu tot ceea ce se va întâmpla în tabără, îți poate oferi garanția că adulții care au grijă de cei mici sunt bine pregătiți și îți oferă ocazia să dai toate detaliile despre cel mic (temerile pe care le are, obiceiuri, etc).

Cum treci peste momentul despărțirii?

Dacă este prima tabără, s-ar putea ca momentul să nu fie stresant doar pentru copil, ci și pentru tine. Cele câteva zile în care cel mic este plecat pot fi o doză importantă de libertate, însă în același timp te pot alimenta cu griji și cu dorința de a urmări tot ceea ce se întâmplă în tabără.

Singura variantă prin care poți trece peste momentul despărțirii este să te asiguri că totul este ok și să îl pregătești pe copil foarte bine, atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere fizic. În momentul în care îl vei vedea plin de dorința de a petrece câteva zile alături de alți copii, momentul va fi depășit foarte ușor.

⦿ Pregatirea copilului pentru tabără

Dacă este prima tabără a celui mic, pregătirea trebuie să implice mai mulți pași. Aceștia trebuie să vizeze partea emoțională, cât și partea fizică. Sunt multe discuții pe care trebuie să le aveți înainte de plecare și foarte multe mici detalii ce pot face diferența și îi pot oferi copilului încredere în propriile forțe.

Este important să:

Cum îl încurajezi emoțional?

Este important ca prichindelul tău să știe la ce să se aștepte în momentul în care ajunge în tabără. Toți copiii simt o doză de anxietate dată de separare, însă modul în care abordează această anxietate diferă de la copil la copil. Pentru a-l încuraja emoțional și a-l face să controleze cât mai bine anxietatea, poți să apelezi la câteva trucuri:

Este bine să faci tot posibilul ca prichindelul să fie pregătit înainte de plecare. Chiar dacă nu ai garanția că este foarte puternic și că va putea face tuturor provocărilor, din fericire în foarte multe tabere există consilieri care pot discuta cu copiii și pot găsi împreună cu aceștia cele mai bune strategii de control emoțional.

Ce îi pui în bagaj?

Partea cea mai dificilă nu este pregătirea emoțională, ci pregătirea bagajului pentru tabără. De cele mai multe ori, se acordă o atenție mult prea mare emoțiilor. Majoritatea copiilor se integrează imediat în tabără și își controlează emoțiile mult mai bine decât părinții.

În ceea ce privește bagajul însă, lucrurile sunt ceva mai complicate. Acesta trebuie să fie destul de compact, încât să poată fi cărat cu ușurință de copil, însă trebuie să fie cât se poate de complet.

Există organizatori de tabere care oferă liste exacte cu tot ceea ce trebuie să conțină bagajul copilului, însă atunci când nu ai o listă trebuie să te gândești la fiecare detaliu, în așa fel încât să nu eviți nimic. Cel mai important este să ții cont de destinația taberei.

Bagaj Aventura

Ce îi pui copilului în bagaj pentru tabăra de vară la munte?

Cel mai important este să îi pui o pereche de încălțăminte confortabilă, cu care să poată face drumeții lungi. Până la urmă, tabăra la munte însemnă drumeții. La capitolul încălțări, pe lângă bocancii de drumeție copilul trebuie să aibă la el pantofi sport și șlapi. Dacă are încălțăminte, următoarele piese vestimentare și accesorii nu trebuie să lipsească:

În taberele de la munte mai pot fi necesare și alte accesorii opționale, precum bicicleta (dacă tabăra este de tip mountain bike), o lanternă frontală sau vase de campanie. Nu trebuie să lipsească nici gustările bogate în carbohidrați care pot oferi energia de care are nevoie cel mic.

Ce îi pui în bagaj pentru tabăra la mare?

Bagajul pentru tabăra la mare este diferit, însă sunt o mulțime de elemente comune. Nu trebuie să lipsească rucsacul mare și rucsacul mic, bluzele și tricourile de bumbac, pantalonii scurți, pantalonii lungi și fustele, șapca de soare, pijamaua și pantofii sport.

Pe lângă acestea, va fi nevoie de un prosop de plajă, de șlapi, ochelari de soare, cască de baie, bidon de apă și obiecte de joacă pentru plajă. Ținând cont că este o tabără la mare, s-ar putea dovedi foarte utile labele de înot.

Ce îi pui în bagaj pentru tabăra la ski?

La fel ca și în celelalte variante, rucsacii sunt obligatorii.  În ei trebuie să existe echipamentul de ski ( geacă, pantaloni, mănuși, șosete, căciulă, ochelari , etc ) și haine pentru interior. Chiar dacă este iarnă, crema de protecție solară este importantă.

Pe lângă toate aceste lucruri, în bagaje trebuie să se regăsească și obiecte pentru igienă personală ( periuță și pastă de dinți, gel de duș, săpun, antiperspirant, etc )  precum și plasturi sau soluții dezinfectante. Mulți părinți aleg să le dea copiilor medicamente, ceea ce nu este greșit, însă acestea trebuie să fie anunțate coordonatorilor taberei.

Ce trebuie să mai ai în vedere înainte de a-ți trimite copilul în tabără?

  1. Asigură-te că este complet sănătos înainte de a pleca. Pentru asta, este obligatoriu un control medical de rutină. Dacă nu este sănătos, experiența se poate transforma într-una neplăcută iar dorința de a mai merge vreodată în tabără va dispărea;
  2. Învață-l ce să împartă și ce nu! Este bine să îți înveți copilul să împartă, însă sunt anumite lucruri care nu trebuie împrumutate, cum ar fi obiectele de igienă personală;
  3. Pune etichete cu numele lui pe lucrurile pe care le are în tabără. În felul acesta nu le va pierde și va putea fi organizat;
  4. Nu îl obliga să meargă în tabără dacă nu prezintă niciun interes în acest sens. Există copii care pur și simplu nu vor să meargă. Dacă nu prezintă niciun fel de entuziasm pentru viitoarea experiență este bine să nu îl obligi să ia parte la ea. Poate să fie o diferență, însă, între lipsa entuziasmului și anxietatea dată de imediata plecare. Tocmai de aceea, dacă la început copilul este foarte entuziasmat de idee, după care devine nervos în legătură cu plecarea, este bine să ai discuții cu el și să urmezi sfaturile de încurajare emoțională.
  5. Nu opta pentru o tabără de peste 10 zile dacă sunteți la prima experiență de acest fel. Pașii mici sunt cei mai corecți. Tocmai de aceea, o tabără de 2, 3 zile este mult mai potrivită.

Experiența unei tabere școlare poate fi una dintre cele mai importante cărămizi ale dezvoltării corecte a copilului tău. Atâta vreme cât modul în care o abordezi este unul corect, rezultatele vor fi incredibile iar copilul se va întoarce din tabără mult mai încrezător în propriile forțe, cu mult mai multe cunoștințe și mult mai fericit.

În taberele Wind Discovery facem ca această trecere să fie cât mai ușoară. Fie că e o primă experiență sau nu, copilul tău se va întoarce bucuros din tabără și dornic să plece din nou.

Dacă ai întrebări sau vrei să îți trimiți copilul într-o tabără de neuitat, nu ezita să ne contactezi.

Wind Discovery SRL Bucuresti, sector 3
Tel: 0723327815
Mail: contact@winddiscovery.ro

Copyright © 2020 Wind Discovery SRL. Toate drepturile rezervate. Design web și programare - Vectorpixel | ANPC