Cum sa-ti “tratezi” copilul de dependenta de internet

Navigare articol

Deși calculatoarele sunt adesea folosite pentru întrebuințările lor profesionale, în ultimul timp, acestea au devenit prezente și în activitățile de timp liber ale copiilor.

Pe lângă informațiile căutate pe internet, accesul la muzică și filme, computerul este folosit și ca modalitate de detensionare și de eliberare de stres, în principal prin jocurile video.

Prin scenariile pe care le oferă, prin efectele vizuale și prin abilitățile stimulate, jocurile pe computer atrag atât copiii și adolescenții, cât și adulții dornici de o activitate de relaxare după o zi plină la birou. Totusi, acestea reprezintă un factor de risc ce poate duce la prea multe ore pe săptămână petrecute în fața calculatorului.

Nu mai reprezintă pentru nimeni un secret faptul că tinerii de astăzi, mai ales copiii, se folosesc în mod exagerat de acest rău necesar și de tehnologia avansată, în general. Fapt ce duce la un număr mare de dependenți de jocurile pe calculator.
Folosirea îndelungată a computerului are efecte negative atât asupra dezvoltării psiho-sociale, cât și asupra sănătății în general, așa cum este și buna funcționare a ochilor.

Dependenţa de internet poate ascunde probleme psihice şi în acelaşi timp poate reprezenta un factor de risc pe termen lung. Cei mai afectaţi sunt copiii a căror dezvoltare normală este împiedicată de dependenţa de jocuri video.
Potrivit specialiştilor organizaţiei „Salvaţi Copiii”, există o legătură strânsă între vârstă şi dependenţa de internet, care face ca adolescenţii, adulţii tineri şi copiii să cadă mai rapid în această patimă, de a se juca jocuri pe computer.
Majoritatea tinerilor au un stil de viață în care petrec mai mult de câteva ore pe zi în mediul online și pe social media. Acestea se acumulează în a fi prea multe ore pe săptămână.

⦿ Simptomele dependenței de calculator

dependenta calculator
Acum că suntem cu toții conștienți de problema existentă numită dependența de calculator, cum facem să o recunoaștem? Acestea sunt doar câteva din simptomele dependenței cu ajutorul cărora ne putem da seama dacă o persoană este dependentă de internet, calculator sau dependentă de jocuri video:

⦁    Majoritatea timpului este petrecut pe calculator/telefon


Dintre semnele dependenței, primul semn apare atunci când copilul nu vrea să-și petreacă timpul liber altfel decât în fața calculatorului, iar activitățile care presupun interacțiunea cu persoane reale, trec pe locul doi. Pe scurt, petrecerea timpului pe calculator devine o prioritate.

⦁    Stare de irascibilitate și comportament agresiv în absența internetului


Copilul care până nu demult era plin de creativitate și energie, acum este tot timpul morocănos și nu vrea decât să termine mai repede ce are de făcut astfel încât să se poată întoarce cât mai repede în mediul online.

⦁    Tulburări ale somnului


Frecvența practicării jocului pe calculator duce la dereglarea somnului și, prin urmare, tulburări ale acestuia ce-l pot afecta pe termen lung.

⦁    Neglijarea regimului alimentar sau a igienei personale


Cum calculatorul a devenit pentru el prioritatea numarul unu, gândul de a pune stop jocului sau a oricărei alte activități virtuale nu este tocmai preferatul lui. De aceea regimul alimentar și igiena personală se duc în josul listei lui de priorități.

⦁    Îndatoririle școlare nu mai sunt atât de importante pentru el


Acum că are un stil de viață ce include mediul online mai mult decât ar trebui, nu mai acordă atâta atenție temelor și sarcinilor școlare. Poate avea dificutăți în concentrare și în a înțelege noile lecții.

 

⦿ Tratament detendeță. Cum să-ți ajuți copilul

Cu toții știm că internetul este un spațiu vast în care copiii noștrii se pot pierde cu ușurință. Află cum le poți trata dependența fără să te urască.

De reținut  faptul ca acest tratament pentru dependență nu este decât o serie de măsuri pe care trebuie să o luați dumneavoastră ca părinte. Există câțiva pași ce trebuie urmați pentru atingerea acestui scop:

⦁    Identifică cauza


Trebuie să vorbești  cu micuțul tău și să afli ce îl determină să petreacă atâta timp pe internet. Există o posibilitate ca acesta să aibă probleme în viața reală și să încerce să evadeze în viața virtuală. De asemenea, dependența este adesea alimentată de depresie și anxietate, stres sau orice altă boală psihică. Află cu ce se confruntă copilul tău și ajută-l.

    Mențineți cercul de prieteni


Dependența de internet îl poate influența să-și strângă cercul de prieteni în mediul jocurilor pe calculator și să-și concentreze cea mai mare parte din atenție asupra timpului petrecut în fața calculatorului.
Încurajează-l să iasă mai des cu prietenii afară, în aer liber și să nu-și refuze niciodată tovarășii când vine vorba de orice formă de activitate interactivă. Cu cât cel mic are mai multe activități în viața reală, cu atât va avea mai puțin timp pentru interacțiunile sociale din jocurile pe computer.

dependenta calculator joaca socializare

⦁    Țineți o evidență


Rețineți timpul câte ore pe zi au fost petrecute de micuț pe calculator și scopul. La final de săptămână consultați-vă cu el și încercați împreună să găsiți o cauză și o soluție. Arătați-i și cum ar fi putut acesta să petreacă timpul petrecut în fața calculatorului și cum s-ar fi putut distra de două ori mai mult dacă făcea alte activități. Un pas mai aproape în a scăpa de dependența de internet.

 

⦁    Stabiliți obiective clare


Înainte ca acesta să petreacă timp la calculator faceți un mic program care să respecte și recomandările specialiștilor. Astfel, pentru copiii cu vârsta până în 10 ani este suficientă o oră pe zi cu tine alături, iar copiii cu vârstă peste 10 ani, pot petrece în jur de o oră și jumătate în fața calculatorului. Intervalul se poate prelungi, dar este indicat ca acesta să nu depășească trei ore.

⦁    Găsiți alternative


Există o multitudine de alte activități pe care le puteți face împreună în loc să petreceți timp separat. Propune-i să petreacă mai mult timp în familie și cu prieteni și ieși în față cu idei interesante și interactive precum cele de aici ce îl vor atrage pe copilul tău, făcându-l să-și dorească să petreacă mai mult timp cu tine, nu cu jocurile pe calculator.

⦁    Recompensează-l


Dacă face progrese și începe să petreacă din ce în ce mai mult timp în viața reală, cu familia și prietenii, cred ca suntem amândoi de acord că merită o recompensă. Până la urmă, ce altă metodă de a încuraja un copil și a-i arăta că este pe drumul cel bun cunoști dacă nu o recompensă? Și cum timpul petrecut în aer liber, descoperind natura și uimitoarele lucruri practice pe care le poți face fără a avea nevoie de gadget-uri este cel mai bun remediu împotriva dependenței de internet, trimite-l într-o tabără de vară.

În concluzie, cea mai bună metodă de a scăpa de dependența de calculator cu care se confruntă copilul tău este de a-i arăta ce frumoase sunt activitățile cu persoane reale. Pe lângă faptul ca nu va mai petrece atâta timp online, va avea ocazia să socializeze și să se dezvolte pe mai multe planuri.

Taberele de vară îi vor permite să cunoască atât frumusețea naturii, cât și să cunoască oameni noi și să-și facă prieteni. Va lua o pauză de la tehnologie suficient de mare încât să realizeze care sunt lucrurile cu adevărat importante în viață: interacțiunile dintre oameni și comuniunea om-natură, acestea fiind adevăratele tratament pentru dependența de calculaor.

Categorii tabere copii

Articole recente

Aventura începe cu un click!

WindDiscovery utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website Înainte de a continua navigarea , te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Confidentialitate. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Termenilor si conditiilor website-ului.