Când sunt pregătiți copiii să pună clăparii în picioare și să învețe să schieze? Aceasta întrebare și-o pun mulți dintre părinții care și-ar dori ca cei mici să poată practica acest sport de la vârste fragede.
Ca și în cazul altor lucruri pe care copiii le învață, nu este o vârstă unanim acceptată pentru toți, în primul rând pentru că fiecare copil este diferit în felul lui și prinde lucrurile în ritmul lui.
Unii copii acceptă clăparii și-și doresc să schieze chiar și de la 2-3 ani. Altora le este teamă și la 10 ani.
Teama cea mai mare a părinților este aceea de a-și lăsa copiii singuri pe pârtie unde ar putea să fie loviți de alți copii aflați și ei la început.
Firește că astfel de mici accidente sunt posibile, dar un instructor de schi profesionist știe cum să evite astfel de situații.
⦿ Cum ne dăm seama dacă un copil este pregătit să învețe să schieze
Copilul este fizic pregătit pentru activități fizice mai intense în momentul în care oasele îi sunt bine dezvoltate, lucru care se întâmplă după vârsta de 3 ani.
De atunci practic, orice copil ar putea să practice această activitate, cu condiția să fie el pregătit, iar părinții să-I ofere sprijin emoțional.
Așadar, pentru a putea să învețe să schieze, un copil trebuie să fie nu doar fizic pregătit, ci și psiho-emoțional. Iar la ultima parte, părintele este cel care trebuie să-l învețe pe copil importanța vieții sănătoase, importanța mișcării, importanța îngrijirii corpului.
Fiecare copil are propriul sistem de învățare, și nu ne referim doar la cunoștințele pe care aceștia le acumulează la școală. Ritmul fiecăruia dintre noi este diferit, iar modul de percepție al informațiilor conduce la diferențe majore între diverse grupe de indivizi (percepție vizuală, auditivă etc). Și în cazul lecțiilor de ski pentru copii lucrurile sunt similare.
⦿ Beneficiile schiului pentru copii
Pentru copii și nu numai, schiul oferă numeroase foloase.
Dacă ne gândim numai la îmbunătățirea capacității de concentrare ori la sporirea creativității sau la creșterea încrederii în sine și putem să înțelegem cât de important este pentru copii să învețe să schieze de la cele mai mici vârste.
Dacă mai adăugăm și faptul că schiul le dezvoltă copiilor mobilitatea, le dezvoltă echilibrul, le întărește musculatura, putem lesne înțelege de ce o vacanță în familie petrecută iarna la munte ori o tabără de schi sunt alegeri atât de potrivite celor mici.
Schiul, pe de altă parte, reprezintă exercițiu fizic și sănătate. Ce poate fi mai potrivit pentru copii decât a efectua exerciții fizice atât de intense în aer liber, neforțați?!
Gândiți-vă cu câtă plăcere se supun la efort cei mici, în condițiile în care în alte împrejurări le-ar repugna?!
Iar ca ultim argument, dacă îi înscrieți pe cei mici la cursuri de schi cu antrenori profesioniști, veți observa că acesta își dezvoltă și spiritul de competiție. În grupele de copii ce participă la cursuri, deși numărul lor nu este mare, există concurență între copii, fapt ce-I motivează să-și îmbunătățească abilitățile, îi determină să încerce să fie mai buni.
⦿ La câți ani recomandă specialiștii primele lecții de schi pentru copii?
Specialiștii ne transmit că cu cât încep mai devreme, cu atât este mai bine. Vârsta potrivită pentru primii pași în schi este în general de 3-4 ani, în funcție de copil. Nu este o regulă bătută în cuie privitoare la vârsta, cum vă spuneam anterior, fiecare copil învață în ritmul său. Citeste si tabara de vara.
Schiatul este un sport de iarnă aflat în topul preferintelor copiilor, așa încât recomandăm părinților să ia inițiativă atunci când consideră că cel mic manifestă interes pentru a schia, și este și dezvoltat fizic și mental pentru această activitate.
Nu e cazul să așteptați un moment perfect, ori o vârstă ideală, dacă inițierea se face la vârstă fragedă, cu atât mai bine; condiția de bază este să nu forțezi copilul și să nu ai așteptări prea mari de la început. Dacă aveți un copil căruia îi place zăpada și își dorește cu ardoare să se joace afară și iarna, este cazul să apelați la un instructor de schi pentru copii. Citeste si instructor ski Poiana Brasov.
⦿ În cât timp învață un copil să schieze?
Din experiența noastră la Wind Discovery am avut copii care au învățat într-o săptămână, iar alții care abia în al doilea an au început să deprindă mai bine alunecarea pe pârtie.
Fiecare copil asimilează informația în felul său. Noi ne adaptăm în permanență în funcție de grupele de copii pe care le avem. Primele lecții sunt de acomodare și de observare, după care instructorii noștri profesioniști adoptă cu fiecare în parte o anumită ”tactică„. Unii copii învață din observație de la instructori și de la ceilalți colegi de pe pârtie, alții reacționează la indicațiile verbale ale antrenorului, alții vor să încerce singuri compilând mai multe informații și observații directe.
Instructorii noștri spun că riscul la vârstele fragede nu este de accidentare – pârtiile de start sunt practic lipsite de pericole, ci mai degrabă de plictiseală din partea copiilor. De aceea ei folosesc tot felul de metode combinate, jocuri și interacțiuni care să-i atragă pe ce mici și să-i mențină conectați pe durata lecției.
Noi recomandăm părinților lecțiile de grup, pentru că așa copii sunt mai dezinvolți și mai dornici de a învăța să schieze. Pentru ca un copil să înregistreze progrese, este nevoie de o bază de început și de cât mai mult timp petrecut pe zăpadă.
Un alt motiv bine întemeiat în favoarea grupului ar fi acela al puterii exemplului. Am văzut de multe ori astfel de momente, când un copil reușea să se descurce pe pârtie devenea un model pentru ceilalți și reușea să îi motiveze suplimentar.
În aceste tabere de ski pentru copii WindDiscovery, pe care noi le organizăm iarna la munte de foarte mulți ani, atmosfera este veselă, propice pentru a învăța. Avem antrenori specializați, și nu doar atât, sunt oameni pasionați, profesioniști adevărați, obișnuiți cu copiii și dedicați meseriei pe care o practică.
Metoda noastră de predare a schiului este metoda franceză. Aceasta manieră de a schia le oferă copiilor posibilitatea de a căpăta un stil elegant într-o perioadă scurtă de timp.
Metoda franceză mai are un avantaj major, și anume, acela de a se potrivi majorității skiorilor, indiferent de stil.
Noi lucrăm cu grupe reduse de copii, maxim 7 copii la un instructor, așa încât cei mici sunt monitorizați continuu și observați în permanență.
⦿ Cu ce va fi diferit un copil după ce se întoarce dintr-o tabără de schi?
Impresiile pe care copiii și părinții ni le lasă după o tabără de ski organizată de noi sunt în măsură să ofere în mare parte răspunsul la această întrebare.
În primul rând, într-o tabără, copilul învață să se descurce singur. Părinții chiar sunt uimiți când cei mici se întorc acasă și sunt mai grijulii cu lucrurile lor, își fac patul fără să fie rugați, își aranjează hainele, au grijă să se spele pe dinți dimineața și seara înainte de culcare, își pregătesc din vreme pijamalele pentru somn.
Cu alte cuvinte, un beneficiu imediat pe care tabără îl oferă copiilor este acela de a-i face mai organizați, mai atenți cu lucrurile lor, mai preocupați de igienă corporală.
În taberele de ski pentru copii, ca de altfel și în alte tipuri tabere, se repetă unele reguli, astfel încât copii își formeaz automatisme. Firește că astfel de lucruri nu se învață într-o oră ori într-o zi, uneori e un proces de durată.
Pe pârtie este importantă disciplina, pornind chiar de la simplă manipulare a echipamentului și terminând cu deplasarea în mijloacele de transport pe cablu.
Când se află pe pârtie, un copil este obligat să reacționeze și să găsească singur soluții la diverse probleme: cum să procedeze la o pantă, cum să se obișnuiască cu mediul, cum să se adapteze anumitor temperaturi, ce să facă când sunt schimbări bruște ale condițiilor meteo.
După o perioadă petrecută într-o tabără de ski, copii au mai multă încredere în ei, sunt mai echilibrați, mai atenți.
De fiecare dată este o reală încântare să-i vezi cum evoluează în cele câteva zile petrecute alături de noi.