Intrebari frecvente

Știm că orice părinte dezvoltă o îngrijorare, cât se poate de justificată, atunci când își trimite copilul pentru prima oară în vacanță. Este reacția normală, cu care ne-am confruntat și noi atunci când a venit vorba despre copiii noștri. Dacă ești informat și ai garanția că prichindelul tău este pe mâini bune, îngrijorarea scade. Tocmai din acest motiv, am ales să conturăm o listă cu cele mai uzuale întrebări care ar putea să îi preocupe pe părinți și să răspundem în detaliu la fiecare dintre aceste întrebări.

Navigare:

1. Ce nivel de dezvoltare trebuie să aibă copilul pentru a face față unei tabere?

Credem că orice copil este pregătit pentru tabără atâta vreme cât este autonom.

Autonomia presupune următoarele lucruri:

 • Să mănânce singur. Este foarte important să poată mânca fără a fi ajutat și chiar să își poată tăia mâncarea; 
 • Să se spele și să se îmbrace singur; 
 • Să bea apă atunci când îi este sete; 
 • Să nu îl sperie ideea de a dormi singur, fără părinți.

Dacă este vorba despre copii mici, de 5-6 ani, noi îi vom ajuta să contureze mai bine toate aceste obiceiuri, însă dat fiind numărul mare de copii cu care lucrăm, ne dorim ca ele să fie deja înrădăcinate și cunoscute. Nu trebuie să te gândești că dacă micuțul nu știe să își lege șireturile sau nu termină tot din farfurie nu va fi acceptat în tabără. Unul dintre rolurile taberelor este acela de a învăță mai multe lucruri de acest fel. Cu cât copilul este mai autonom, însă, cu atât are șansa de a se dezvolta mai repede și de a-și însuși cunoștințele generate de activitățile taberei. De asemenea, dacă este autonom va reuși mai repede să se facă față separării de părinți și vai fi mult mai receptiv în ceea ce privește integrarea în grup și în ceea ce privește construirea unor prietenii sănătoase.

2. Ce se întâmplă dacă este vreme urâtă?

Din păcate, oricât ne-am dori ca vremea să fie perfectă în fiecare tabără, lucrurile nu sunt întotdeauna roz. Dacă ți-ai trimis copilul în tabără și vezi că vremea este mereu mohorâtă nu trebuie să îți faci griji, însă.

Suntem mereu pregătiți pentru vreme schimbătoare, indiferent că este anotimpul cald sau rece. Tocmai de aceea, avem întotdeauna planul B:

 • Așteptăm să se schimbe vremea într-un mod cât mai plăcut ( ne jucăm, învățăm lucruri noi sau povestim); 
 • Schimbăm traseul sau tematica zilei. Putem schimba în totalitatea planul pentru o zi, în funcție de ceea ce ne rezervă vremea. Avem tot timpul un aș în mânecă, prin activități sportive și artistice de interior.

În principiu, orice surprize ne rezervă vremea, știm să le facem față cu brio. Este foarte important, însă, să îi pui copilului în bagaj haine potrivite pentru orice tip de vreme: haine impermeabile, pelerine de ploaie, bețe de trekking, pantofi sport și bocanci pentru vreme urâtă și diverse în funcție de specificul taberei.

3. Ce fel de mâncare va primi copilul în tabără?

Ne preocupă foarte tare alimentația copiilor din taberele noastre. Tocmai din acest motiv, ne asigurăm tot timpul că sunt respectate o serie de reguli:

 • Mâncarea este tot timpul proaspăt preparată; 
 • Ingredientele sunt achiziționate din locuri sigure și sunt proaspete; 
 • Mesele oferă cantitatea necesară de nutrienți în așa fel încât cei mici să aibă energie pentru toate activitățile pe care le fac în tabără; 
 • Preparatele au gust bun, care să îi facă pe cei mici să mănânce tot ceea ce li se pune în farfurie. Știm că mulți copii sunt pretențioși atunci când vine vorba despre mâncare, motiv pentru care încercăm să le oferim produse care le plac, însă sunt cât se poate de sănătoase.

Mesele din tabără sunt complete și complexe, incluzând carne, legume, carbohidrați, salate și deșert. În general, atunci când alegem unitatea de cazare unde urmează să fie organizată tabăra, ținem cont de modul în care este preparată mâncarea.

4. Care este vârsta potrivită pentru a-mi trimite copilul în tabără?

Nu există o vârstă standard pentru tabără. Unii copii sunt pregătiți mai repede, alții sunt pregătiți ceva mai târziu. Noi credem că o vârstă potrivită pentru începerea aventurii este 5 ani, însă există copii care sunt pregătiți doar la 6, 7 sau chiar peste 10 ani.

În general, îți poți da seama dacă micuțul tău este pregătit pentru tabără în funcție de încântarea pe care o trăiește atunci când îi povestești de o experiență de acest fel, dar și în funcție de activitățile sale zilnice.

Dacă îi place să doarmă la prieteni, este curios și iubește natura, cu siguranță va fi încântat de experiența pe care i-o oferă tabăra.

O regulă foarte importantă este aceea de a-ți trimite copilul în tabără după ce a intrat și s-a adaptat deja în colectivitate . Grădinița este un pas important de făcut înainte de orice tabără. Tocmai din acest motiv considerăm că 5 ani este vârsta potrivită. Practic, este vârsta la care a petrecut deja o perioadă într-un spațiu străin, departe de părinți, în compania unor adulți necunoscuți și a unor copii.

Important! Dacă vrei să îți trimiți copilul în tabără, indiferent de vârsta pe care o are, trebuie să îi oferi un minim de educație în acest sens. Povestește-i despre ceea ce înseamnă o astfel de experiență, lasă-l să doarmă la bunici sau la prieteni și învață-l să fie cât mai autonom!

5. Există oferte de tabere diferențiate în funcție de vârsta copiilor?

Da! Atunci când organizăm o tabără ținem cont de vârsta celor mici, încercând să le organizăm activități cât mai potrivite pentru experiența lor.

Avem atât tabere pentru copii mici, de până în 10 ani, cât și tabere pentru copii de 8-16 ani. De cele mai multe ori, experiențele pe care le alegem sunt gândite în așa fel încât să fie potrivite pentru mai multe categorii de vârstă.

Nu trebuie, așadar, să îți faci griji! Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău se va integra de minune în colectivul pe care îl construim și va face activități potrivite pentru el! La fiecare eveniment pe care îl organizăm precizăm categoria de vârstă a participanților, bazându-ne pe experiența vastă pe care o au instructorii noștri și pe feedbackul primit de la cei mici.

6. Cel mic trebuie să aibă deja abilități fizice sau sportive dezvoltate, înainte de a merge în tabără?

Un copil care a făcut deja sport sau a mers în drumeții cu părinții, se va descurca mult mai bine în tabără. Totuși, copiii care participă la taberele noastre nu trebuie să aibă niciun fel de experiență.

Multe dintre abilitățile fizice pe care le vor avea atunci când vor crește și multe dintre pasiuni și vocații și le vor descoperi în taberele noastre.

În tabere își vor putea însuși foarte multe cunoștințe și abilități pe care în mod normal nu ar avea unde să le descopere, cum ar fi capacitatea de a escalada pereți montani, capacitatea de a se scufunda sau de a aprinde un foc.

Pentru a te asigura că experiența celui mic este cât se poate de plăcută, tot ceea ce trebuie să faci este să te asiguri că acesta are tot echipamentul necesar activității pe care o va face în tabără.

Înainte de plecare îți vom oferi informații despre tot ceea ce este nevoie, așadar, nu trebuie să îți faci nicio grijă.

7. Cine va avea grijă de copil de-a lungul experienței în tabără?

Taberele sunt organizate cu scopul de a-l ajuta pe copil să se dezvolte și să capete abilități noi. Cel care îl va îngriji este chiar el.

Toți copiii sunt îndrumați și sfătuiți în așa fel încât să își schimbe singuri hainele, să își facă patul, să se pregătească de somn și să aibă o igienă cât mai corectă. Acordăm o atenție deosebită igienei, asigurându-ne că toți copiii au o rutină cât se poate de sănătoasă pe tot parcursul zilei: se spală pe dinți, fac duș, își schimbă hainele murdare, etc.

Dacă vrei să ne oferi o mână de ajutor, este bine să îți înveți copilul să fie autonom înainte de tabără. Îți recomandăm să îl obișnuiești cu rutina spălatului pe dinți, să te asiguri că știe să își facă patul și să îl înveți cu un anumit program de somn. Cu cât autonomia este mai mare, cu atât experiențele pe care le va trăi vor fi mai plăcute și mai intense, deoarece se va putea concentra pe ele și va reuși să își însușească mult mai multe abilități.

8. Există momente de activități libere în tabără sau programul este foarte strict?

Fiecare zi este foarte bine plănuită, în așa fel încât să fie plină cu activități interesante. Asta nu înseamnă că nu există timp liber.

În fiecare zi copiii vor avea timp doar pentru ei, în care pot socializa și pot dezvolta relații de amiciție. Timpul liber are și el un rol foarte important, deoarece le permite copiilor să se comporte natural alături de ceilalți copii de vârsta lor. În timpul liber, copiii se joacă, povestesc sau se relaxează exact așa cum fac adulții în timpul liber de la muncă. Până la urmă, copiii sunt adulți în devenire și dezvoltă aceleași obiceiuri ca aceștia.

Chiar dacă în timpul liber copiii sunt doar între ei, asta nu înseamnă că nu sunt supravegheați. Siguranța celor mici este pe primul loc pentru noi, motiv pentru care avem grijă să eliminăm orice risc de accidente, certuri și situații neplăcute.

9. Care sunt lucrurile minime obligatorii pe care orice copil trebuie să le știe înainte de a putea merge în tabără?

Există câteva lucruri pe care orice copil trebuie să le știe, iar cunoașterea lor cade în responsabilitatea părinților:

 • Trebuie să aibă cât mai multe cunoștințe legate de activitățile care îl fac autonom. Trebuie să știe să se spele singur pe dinți, să își facă patul, să mănânce fără ajutor, să se îmbrace sau să își lege șireturile. Pentru toate aceste activități va primi îndrumare, însă scopul este acela de a se obișnui să le facă singur; 
 • Trebuie să știe cum să se comporte cu cei din jur. Este motivul pentru care recomandăm taberele doar după ce copilul a intrat deja în comunitate; 
 • Trebuie să știe la ce să se aștepte. Înainte de a-ți trimite copilul în tabără încearcă să îi explici toate experiențele prin care urmează să treacă. Spune-i că va avea momente în care îi va fi dor de părinți, spune-i că va fi pus în fața unor activități noi și că va avea nevoie de curaj pentru unele dintre ele și spune-i că va trebui să se comporte ca un adult. 
 • Trebuie să aibă o minimă chemare pentru activități sportive sau pentru acțiune.

De cele mai multe ori, copiii sunt încântați de ideea de a se comporta ca adulții, lucru care îi va face să fie foarte receptivi.

10. Activitățile sunt împărțite pe grupe de vârstă?

Nu! Singura împărțire pe grupe de vârstă este cea privind organizarea taberei. Activitățile sunt organizate pe grupe valorice. Există, așadar, grupe de începători, grupe de copii cu o minimă experiență și grupe de avansați.

Experiențele fiecărui copil diferă și suntem conștient că s-ar putea să existe copii de 5 ani care schiază, înoată sau pedalează perfect și copii mai mari care sunt la prima experiență de acest fel. Ne asigurăm că după experiențele din tabără, toți copiii se întorc mai bogați în ceea ce privește cunoștințele și abilitățile sportive sau artistice.

Chiar dacă organizăm activitățile în funcție de experiență, nu încurajăm competitivitatea. Fiecare copil este încurajat să concureze doar cu sine însuși și să se exprime într-un mod creativ. De asemenea, încurajăm lucrul în echipă, îndrumându-i pe cei mici să se ajute între ei.

11. Tipul, nivelul și complexitatea activităților se stabilesc în funcție de nivelul de dezvoltare al fiecărui copil, sau au un caracter general și unitar?

Copiii din taberele Wind Discovery au nivele diferite de pregătire și ating nivele diferite de intensitate și dificultate al exercițiilor. Cu toate astea, fiecare tabără are un caracter general, deoarece se adresează unor anumite categorii de vârste iar traseele sunt diferite în funcție de scopul pe care îl are fiecare eveniment.

De-a lungul taberei ne asigurăm că fiecare copil reușește să practice activitățile fără probleme, indiferent de pregătirea pe care o are.

12. Cum pot comunica cu copilul aflat în tabără?

Principala idee atunci când vine vorba despre plecarea în tabără, este aceea de a izola copilul de viața de zi cu zi și de a-i oferi noi cunoștințe. Asta nu înseamnă că nu poți comunica cu el. În taberele Wind Discovery le este permis copiilor să își sune părinții aproximativ 30 de minute pe zi, de regulă după cină.

În restul timpului, telefonul copilului este stocat de către profesor, în așa fel încât deconectarea să fie una totală.

Evident, în situațiile speciale ( atunci când copilul are un accident sau se îmbolnăvește) sunt contactați părinții. Nu trebuie, așadar, să îți faci nicio grijă! Copilul va fi în siguranță și vei fi mereu în contact cu ceea ce se întâmplă în tabără. Singurul lucru care îți va lipsi este faptul că nu vei putea vorbi non stop cu cel mic, însă acest lucru este benefic atât pentru tine, cât și pentru el.

13. Cât costă o tabără și ce include?

Costul unei tabere poate să difere destul de mult în funcție de destinație și de activități. Prețul mediu este de aproximativ 2000 de lei pentru fiecare copil și include absolut toate serviciile:

 • Transport până la destinație și înapoi. De regulă, transportul se face cu autocare confortabile; 
 • Cazare în cabane și hoteluri confortabile și sigure; 
 • 3 mese pe zi și gustări. Mesele sunt sănătoase, gândite special pentru grupa de vârstă a copiilor; 
 • Cursuri, activități sportive, excursii, etc. Fiecare zi de tabără include activități din care copilul tău are ceva de învățat; Programe de relaxare cu muzică, dans și filme. După fiecare zi există programe de relaxare și distracție; 
 • Asistență din partea însoțitorilor.

Costul nu include haine și echipamente. De asemenea, dacă tabăra este organizată în afara țării, în cost nu sunt incluse asigurările de sănătate sau procurile notariale pentru minori. În taberele de schi sau în cele în care este nevoie de închirierea echipamentului, cel mai probabil echipamentul nu este inclus.

Ceea ce este de reținut însă, este că exceptând mici costuri suplimentare, taberele WindDiscovery sunt all inclusive, ceea ce este un lucru apreciat de toți părinții.

14. Există promoții în desfășurare?

Da! Clienții fideli se bucură întotdeauna de reducere.

Dacă îți trimiți copilul pentru a 3-a oară în tabără cu WindDiscovery, beneficiezi de o reducere de 10% din prețul total al experienței. Această reducere este valabilă pentru toate celelalte tabere la care copilul va participa.

De asemenea, 10% este reducerea și pentru frații sau prietenii care vin în tabără.

Ocazional putem oferi și alte avantaje financiare pentru părinții care aleg tabăra noastră. Este bine, așadar, să fii mereu la curent cu taberele pe care le oferim.

15. Ce se întâmplă cu banii achitați, în cazul în care copilul se răzgândește sau nu mai poate merge în tabără?

Teoretic, sumele plătite în avans pot fi pierdute, mai ales dacă se renunță la deplasare cu mai puțin de 2 săptămâni înainte. Sumele plătite nu pot fi returnate pentru că de cele mai multe ori, acestea au fost achitate pentru cazări, mese sau alte servicii esențiale taberei, iar găsirea unui copil care să îl înlocuiască pe cel ce nu poate participa este o misiune destul de grea.

Practic însă, banii pot fi utilizați pentru un eveniment următor, mai ales dacă micuțul tău a participat deja la 2-3 tabere. Există întotdeauna loc de discuții și ne dorim ca toți clienții noștri să fie pe deplin mulțumiți.

Dacă a intervenit ceva și copilul nu mai poate merge în tabără, suntem deschiși, așadar, spre găsirea unei soluții optime în așa fel încât cheltuiala părinților să fie minimă. Este important ca imediat ce apare problema să ne contactezi telefonic sau în scris, pentru a putea găsi rapid cea mai bună alternativă.

16. De ce acte este nevoie pentru ca un copil să fie admis în tabără?

Documentația unei tabere este foarte importantă, mai ales că participanții sunt cel mai adesea minori. În funcție de destinația taberei actele necesare pot fi diferite.

Pentru taberele în România avem nevoie de:

 • Regulament semnat de părinți. Acesta include absolut toate informațiile legate de drepturile și obligațiile copilului, dar și de modul în care trebuie să se desfășoare tabăra; 
 • Viza medicală de la medicul de familie. Este foarte important ca toți copiii cu care mergem în tabără să fie apți pentru o astfel de experiență. Asta înseamnă că trebuie să fie sănătoși și să poată face un efort moderat. Viza medicală de la medicul de familie este, așadar, obligatorie; 
 • Informații legate de regimul alimentar al copilului și de eventuale situații speciale. Acestea este bine să fie scrise, în așa fel încât să poată fi transmise cu ușurință către toți cei responsabili de bunul mers în tabără. Pentru taberele în străinătate va fi nevoie de actele amintite deja și de o serie de acte suplimentare:  O procură semnată de ambii părinți și parafată de un notar, prin care însoțitorilor li se oferă copilul în grijă; 
 • O asigurare de sănătate valabilă în țara în care urmează să se desfășoare excursia;  Date exacte după documentele de identificare ale copilului.

De asemenea, copilul trebuie să aibă întotdeauna la el datele de contact ale părinților.

17. Care sunt perioadele propice pentru o tabără de vară?

Taberele de vară se organizează pe tot parcursul anotimpului cald: încep din luna iunie și se încheie în luna septembrie. În general, mijlocul verii este cel mai potrivit pentru o tabără, deoarece reintroduce copilul în mediul colectiv, păstrându-l cumva conectat la atmosfera școlară. 

Din punct de vedere al costurilor însă, perioadele mai bune pentru tabere sunt în iunie sau la începutul lui septembrie, atunci când serviciile sunt mai ieftine decât în mijlocul verii.

De asemenea, perioada cea mai bună poate să difere în funcție de destinație. Taberele în străinătate pot fi influențate destul de mult de starea vremii.

Cele mai multe tabere re vara Wind Discovery au loc în lunie iulie și august. Poți găsi, însă, variante excelente indiferent de perioada în care copilul este disponibil pentru o tabără sau de perioada în care tu ești disponibil.

Foarte mulți părinți aleg să își trimită copiii în tabără în perioada în care ei pleacă în concediu. Dacă vrei un concediu alături de partener, așadar, plănuiește tabără cu acest scop în minte. 

18. Care sunt perioadele disponibile pentru o tabără de iarnă?

De cele mai multe ori, taberele de iarnă coincid cu vacanțele. Tocmai de aceea, evenimentele pe care le organizăm încep la sfârșitul lunii Decembrie și țin până în aprilie. Dacă vrei să îți trimiți copilul în tabără atunci când este în vacanță, vei găsi cu siguranță o ieșire organizată în zone în care se poate skia sau practica alte sporturi de iarnă.

De regulă, sezonul taberelor de iarnă se încheie în aprilie cu o superbă plecare în Austria. Din Decembrie până în aprilie organizăm tabere în cele mai frumoase stațiuni montane din țară: Sinaia, Azuga sau alte zone de care copiii sunt extrem de încântați.

În perioadele în care nu sunt vacanțe, taberele au o durată de 2, 3 zile, de-a lungul weekendului. 

Pentru 2020 avem următoarele oferte:

 • Între 7 februarie și 9 februarie. Ieșire la ski alături de toată familie. Această ieșire va avea loc în Azuga;
 • Între 17 februarie și 23 februarie. Tabără de ski la Sinaia pentru copii cu vârste între 7 și 18 ani;
 • Între 4 aprilie și 11 aprilie. Tabără de Ski în Solden, Austria. 

19. Există un program prestabilit după care se organizează taberele?

Da! Fiecare tabără este bine planificată și are are obiective cât se poate de clare. După zilele de tabără, participanții vor ști să schieze, să escaladeze, să pedaleze pe biciclete MTB sau să se descurce într-o drumeție.

Programul taberelor este afișat pe site, pe pagina fiecărui eveniment în parte. De regulă, acesta este împărțit în felul următor:

 • 3-5 ore de activitate fizică și diverse cursuri. Copiii sunt învățați despre siguranța în activitatea pe care o practică, precum și despre curiozitățile activității. La partea fizică un instructor se ocupă de câte 6-7 copii, în așa fel încât fiecare să beneficieze de toată atenția de care are nevoie;
 • 3 mese zilnice. Programul meselor este în sine un program atractiv, în care cei mici pot socializa și se pot bucura de mâncăruri delicioase;
 • Programe de relaxare și joacă. Acest program include seri cu muzică și dans, filme sau diverse jocuri de care toți cei mici vor fi deosebit de încântați;

Înainte de plecarea în tabără, programul și toate micile detalii sunt discutate cu părinții, în așa fel încât să existe garanția că experiența va fi una cât se poate de plăcută pentru cel mic și că este potrivit pentru fiecare activitate pe care urmează să o facă.

20. Care sunt activitățile principale ale taberelor?

Activitățile taberelor sunt alese în funcție de destinația tabere, de anotimp și ocazional de starea vremii. În general, acestea sunt stabilite cu mult timp înainte și acoperă următoarele tematici:

 1. MTB ( Mountain Bike ). Este o activitate în care se descoperă și se dezvoltă pasiunea pentru pedalat în natură. Copiii învață cum să își configureze bicicleta, cum să aibă o poziție corectă a corpului, cum să frâneze corect sau cum să își dozeze efortul.
 2. Înot. În taberele de vară, una dintre activitățile principale este înotul. Sunt predate mai multe stiluri de înot iar copiii învață să aibă siguranță deplină în apă.
 3. Ski. Taberele de iarnă sunt dedicate sportului pe zăpadă. Există numeroase stiluri de ski, fiecare tabără abordând unul sau mai multe astfel de stiluri
 4. Drumeții și orientare turistică. Drumețiile reprezintă o parte importantă a fiecărei tabere. Atunci când vremea permite, participanții la tabără învață cum să își dozeze efortul pentru a putea merge cât mai mult, ce trebuie să mănânce, ce trebuie să aibă la îndemână sau de ce trebuie să se ferească.
 5. Ateliere de creație. Arta este și ea o parte importantă a fiecărei tabere. Aceasta abordează foarte multe domenii care îi ajută pe cei mici să își dezvolte capacitatea de a gândi și creativitatea.

Există o mulțime de alte activități ce sunt practicate în tabere, cum ar fi escalada sau pescuitul. În principiu, copiii învață cum să practice tot felul de sporturi și de activități, fără a-și pune viața în pericol și fără a face rabat de la doza mare de distracție.

21. Programul taberei include doar activități distractiv-recreative sau și elemente educaționale și de pregătire?

În orice tabără WindDiscovery aventura și distracția sunt combinate cu responsabilitatea. Elementele educaționale sunt prezente în fiecare activitate, chiar și atunci când este vorba despre activități care implică o doză mare de distracție.

Ne dorim ca toți copiii care participă la taberele noastre să se întoarcă acasă mult mai bogați din punct de vedere cultural și să își însușească obiceiuri foarte bune. În general, după ce participă la o tabără WindDiscovery copiii câștigă următoarele lucruri:

 • Sunt mai ordonați. Știu să își facă patul, au un program strict în ceea ce privește igiena personală și își organizează mai bine bunurile;
 • Practică sporturile din tabără cu mult mai multă îndemânare. Indiferent că este vorba despre înot, MTB sau ski, copilul le va stăpâni mult mai bine;
 • Sunt mai sociabili;
 • Se descurcă mult mai ușor în natură, orientându-se foarte bine și dozându-și corect efortul;
 • Au mai multe cunoștințe de geografie, istorie și sport.

Taberele școlare pe care le organizăm au un scop cât se poate de clar, iar acesta este educația prin activități foarte interesante.

22. Există activități opționale, sau se poate alege doar programul de bază?

Opțiunile oferite de taberele Wind Discovery sunt numeroase. Cu toate astea, odată ce a fost aleasă o tabără, activitățile pe care copiii le vor practica sunt destul de stricte. Singurele cazuri în care se poate modifica programul este atunci când vremea nu permite practicarea activității planificate.

Dacă îți dorești să îți trimiți copilul în tabără pentru a face o anumită activitate, asigură-te că aceasta este în program.

Oferim următoarele opțiuni:

 • Mountain Bike;
 • Înot;
 • Drumeții și orientare turistică;
 • Escaladă;
 • Supraviețuire;
 • Deltă;
 • Ateliere de creație;

Multe dintre activități sunt combinate într-o singură tabără, în așa fel încât programul să fie cât se poate de complex iar copiii să se poată întoarce acasă cu un bagaj important de noi cunoștințe.

23. Copiii vor sta doar în tabără sau vor vizita și în afara incintei?

Deși o bună parte din timp va fi petrecută în unitatea de cazare și în apropierea ei, multe activități sunt organizate în afara incintei taberei. 

Taberele WindDiscovery sunt un exercițiu de voință și o modalitate prin care cei mici câștigă o puternică doză de independență. Tocmai de aceea, activități precum mountain bike-ul, escalada sau drumețiile ne vor găsi în natură, cu zeci de kilometri petrecuți pedalând sau mergând pe jos.

Pe lângă activitățile de bază ale taberei, ieșim din incinta spațiului de cazare și pentru a vizita diverse obiective turistice ale zonei: vedem monumente naturale, clădiri interesante, peisaje impresionante și multe alte lucruri care îi vor îmbogăți pe cei mici din punct de vedere cultural.

Niciun părinte nu trebuie să își facă griji însă. Siguranța este pe primul loc pentru toți însoțitorii și instructorii noștri. La fiecare 6-7 copii există câte un adult care are grijă de ei, în așa fel încât orice activitate să fie făcută în deplină siguranță.

24. Ce obiective de vizitat sunt în împrejurimi?

În momentul în care organizăm o tabără, alegem locul de destinație cu cea mai mare grijă. Printre criteriile după care ne ghidăm în decizia noastră se numără și următoarele:

 • Siguranța și confortul pe care îl oferă zona;
 • Diversitatea de activități ce pot fi practicate;
 • Obiectivele turistice.

În toate locurile în care mergem există parcuri și rezervații naturale, păduri seculare, cetăți, peșteri, lacuri glaciare, muzee interesante și alte obiective care le conturează celor mici mult mai bine ideea despre viață și despre mediul înconjurător. 

De regulă, obiectivele pe care le vizităm sunt prezentate de un ghid bine pregătit, care transformă fiecare detaliu într-o poveste. 

În funcție de tabăra pe care o alegi pentru copilul tău, vei descoperi că există un număr destul de mare de obiective ce vor fi bifate și vor completa cu succes întreaga experiență.

25. Ce activități alternative există, pentru situațiile în care starea vremii nu este tocmai potrivită pentru programul deja stabilit?

 • În taberele Wind Discovery niciun copil nu se plictisește. Avem o mulțime de activități pregătite, care pot completa fiecare zi fără a fi necesară deplasarea din incinta spațiului de cazare sau fără a ieși în aer liber:
 • Proiectăm filme. Putem proiecta filme HD, potrivite pentru cei mici, cu subiecte educaționale;
 • Organizăm petreceri cu muzică și dans, în care copiii pot socializa și se pot relaxa;
 • Avem ateliere de creație, gândite în așa fel încât să le dezvolte celor mici creativitatea. Atelierele pot varia de la tabără la tabără. De cele mai multe ori, copiii pictează, învață să facă linogravuri, modelează diverse materiale sau învață diverse tehnici și activități folosite în zona în care este organizată tabăra;
 • Vorbim. Sesiunile lungi de povești sunt o parte integrată a fiecărei tabere. În fiecare zi ne rezervăm câteva momente sau chiar câteva ore pentru a discuta și a cunoaște lucruri noi.

În general, momentele în care nu există activități în aer liber sunt momente în care se sudează prietenii, se comunică, se învață lucruri noi din diverse domenii artistice și se soluționează tot felul de mici probleme apărute în timpul activităților.

26. Care sunt condițiile de transport spre tabără și înapoi?

Mobilitatea este foarte importantă, motiv pentru care în cadrul Wind Discovery există mai multe microbuze dotate cu tot confortul necesar. Acestea sunt conduse de șoferi bine pregătiți, sunt dotate cu aer condiționat, au scaune confortabile, cu suficient spațiu pentru picioare și sunt verificate cu atenție înainte de fiecare tabără, în așa fel încât toți părinții să aibă garanția siguranței pentru copiii lor. Transportul cu microbuzul include mai multe pauze în care copiii se pot destinde și pot lua masa. 

Nu tot transportul se face cu microbuzul însă. De multe ori alegem și alte mijloace de deplasare:

 • Trenuri rapide. Călătoria cu trenul este o experiență în sine, în care copiii pot învăța foarte multe;
 • Bărci și șalupe. În tabere precum cea din Delta Dunării, transportul cu barca rapidă este unica variantă de deplasare. Toți copiii sunt încântați de această variantă de transport.

Indiferent de varianta de transport aleasă, avem întotdeauna un microbuz disponibil pentru deplasare în cazuri urgente sau pentru transportul local ( până la plajă, până la pârtie, etc).

27. Câți copii vor dormi într-o singură cameră?

Copiii care participă la taberele pe care le organizăm vor dormi alături de alți colegi. Numărul persoanelor cazate într-o cameră poate să difere de la tabără la tabără și de la o unitate de cazare la alta.

În general, condițiile de cazare diferă în funcție de tipul taberei:

 • Taberele de vară. Pentru taberele de vară alegem pensiuni și hoteluri în care copiii dorm câte 2 sau câte 3 în cameră. Fiecare copil are patul lui și trebuie să își organizeze singur lucrurile;
 • Taberele de iarnă. Cabanele alese pentru taberele de iarnă au camere cu câte 2, 3 sau 4 locuri. De asemenea, fiecare copil are propriul pat și trebuie să își organizeze propriile lucruri.

Indiferent care este numărul de locuri dintr-o cameră, ne asigurăm că fiecare copil doarme într-o încăpere igienică și cât se poate de confortabilă. După fiecare zi plină de activități somnul este foarte important, așadar, paturile oferă o doză mare de confort.

De regulă, între colegii de cameră se leagă adevărate prietenii, ceea ce face experiența să fie una deosebit de frumoasă.

28. Există baie în fiecare cameră?

Da! Igiena este un aspect căruia îi acordăm o atenție sporită. Considerăm că fiecare copil trebuie să aibă acces rapid la o baie curată care să ofere intimitate totală. 

Tocmai din acest motiv, ne asigurăm că în fiecare încăpere există câte o baie, pe care copiii o împart doar cu colegii lor de cameră.

Pe lângă faptul că îi impunem fiecărei unități de cazare să aibă baie în cameră, verificăm și următoarele lucruri:

 • Baia să fie 100% funcțională. Aceasta trebuie să ofere acces la apă caldă și să asigure instalații care funcționează foarte bine;
 • Curățenia să fie exemplară. Copiii trebuie să facă duș sau să se spele într-un mediu curat. În timpul taberelor, băile sunt curățate ocazional de personal calificat.

29. Repartizarea copiilor în camere ține cont de vârsta acestora?

În general, repartizarea copiilor se face în funcție de vârstă și de sex. În fiecare tabără există camere de băieți și camere de fete, care se află în zone diferite ale unității de cazare.

Colegii de cameră sunt aleși în așa fel încât să aibă o vârstă apropiată. Acest lucru asigură o înțelegere mai bună între ei și mai multe lucruri în comun.

Evident, ținem cont și de solicitările părinților. În cazul în care în tabără există copii care sunt înrudiți sau sunt prieteni, ne asigurăm că stau în aceeași cameră. 

Recomandăm ca o astfel de experiență, mai ales dacă este prima, să se facă alături de un copil cunoscut, în care cel mic să aibă încredere deplină. Tabăra alături de un prieten, un frate sau un verișor poate să fie mult mai plăcută, deoarece există mereu o persoană asociată cu zona de confort de acasă.

30. Copiii își pot alege cu cine vor dormi în cameră și lângă cine vor sta la masă, sau organizatorii decid tot ceea ce ține de repartizare?

Există libertate totală în ceea ce privește persoanele alături de care se doarme, alături de care se mănâncă sau cu care se socializează. Copiii pot decide care sunt partenerii lor în activitățile taberei și în momentele de relaxare și distracție, atâta vreme cât se respectă regula repartizării pe sexe.

În cazul în care copilul nu cunoaște pe nimeni, organizatorilor le revine rolul de a face o repartiție cât mai potrivită, în așa fel încât cei mici să fie mulțumiți și să aibă o experiență cât mai frumoasă în tabără.

Pentru a nu se crea haos, organizatorii sunt cei care aleg camerele destinate fiecărui grup de copii sau creează regulile în acest sens.

31. Se poate cunoaște meniul zilnic al copiilor pe întreaga durată a taberei?

În general da. Înainte de fiecare tabără încercăm să creăm un meniu complet, care să acopere, pe cât posibil, preferințele culinare ale fiecărui copil. Toți copiii mănâncă aceleași alimente și ne străduim să facem în așa fel încât să fie cât mai sănătoase ( Fără conservanți, fără E-uri și fără foarte multe zaharuri). 

Atunci când creăm noi meniul, părinții îl pot consulta fără probleme.

Există și situații în care îi lăsăm pe responsabilii pensiunii sau ai hotelului să se ocupe de tot ceea ce înseamnă masă. Aceste situații sunt cele în care am avut deja experiențe plăcute cu reprezentanții pensiunii sau ai hotelului respectiv și avem garanția calității. 

Chiar dacă nu știm meniul, părinții pot sta liniștiți în ceea ce privește modul de alimentare al copiilor lor. Ne asigurăm că mâncarea pe care o mănâncă le oferă toți nutrienții și toată energia de care au nevoie pentru activitățile zilnice. 

De asemenea, ne asigurăm că mesele sunt luate la ore fixe, includ atât proteine, cât și fibre și carbohidrați și sunt gustoase. 

32. Se poate dispune de meniu separat față de grup atunci când copilul nu poate mânca anumite alimente sau are nevoi alimentare speciale?

Bineînțeles. În momentul în care un copil vine pentru prima oară în taberele Wind Discovery, avem o discuție cu părinții legată de obiceiurile celui mic și de nevoile sale, inclusiv nevoi culinare.

Este foarte important să știm dacă există un tratament medicamentos pe care copilul îl ia sau dacă suferă de alergii. În astfel de cazuri, ne asigurăm că mâncarea lui este preparată separat și că elementele care îi provoacă neplăceri nu sunt prezente în meniul său. 

Chiar și atunci când copilul are nevoi alimentare speciale însă, încercăm să îi oferim un meniu cât mai asemănător cu cel mâncat de ceilalți copii, în așa fel încât să nu se simtă exclus.

33. Alimentele sunt naturale, proaspete și fără conservanți?

Deși încercăm să achiziționăm alimente cât mai proaspete și cât mai naturale, nu putem garanta că acestea respectă toate standardele în acest sens. Atunci când meniul este creat de echipa Wind Discovery, alimentele sunt cumpărate din supermarketuri. 

Achiziționând cantități foarte mari de mâncare, supermarketurile ne oferă avantajul de a economisi foarte mult timp. Chiar și așa însă, verificăm termenul de valabilitate al produselor pe care le cumpără, încercăm să optăm pentru branduri pe care le cunoaștem și în care avem încredere și ne orientăm spre alimente gustoase și cât mai puțin procesate.

Ingredientele proaspete ( Carnea, legumele sau fructele ) încercăm să le achiziționăm în ziua în care sunt consumate.

34. Se asigură alimentație certificată „ BIO”?

În mod normal, mâncarea pe care o oferim copiilor se achiziționează din supermarketuri și nu are certificare BIO. Totuși, există anumite pensiuni și hoteluri în care gazdele prepară mâncăruri BIO.

Dacă vrei ca alimentația copilului tău să fie 100% naturală, este bine să întrebi înainte de a achiziționa tabăra în care vrei să îl trimiț.

Îți recomandăm, totuși, să nu tratezi cu atât de mare strictețe alimentația copilului în tabără și să ai încredere în ceea ce îi oferim. De-a lungul timpului am învățat care sunt preparatele apreciate cel mai mult de copii, care le pot oferi toți nutrienții de care au nevoie într-o tabără. Cu siguranță, după o escapadă cu Wind Discovery, copilul se va întoarce mai sănătos și mai fericit, indiferent de ce se regăsește în meniu.

35. Copiii sunt încurajați să se desurce singuri sau sunt învățați să lucreze și să învețe în echipă?

Taberele Wind Discovery sunt gândite în așa fel încât să îi dezvolte pe cei mici pe toate planurile. Activitățile au capacitatea de a dezvolta atât persoanlitatea și individualismul, cât și spiritul de echipă.

În taberele de ski sau de Mountain Bike, spre exemplu, îi învățăm pe copii cum să își dezvolte abilitățile personale și cum să devină din ce în ce mai buni, însă în același timp îi învățăm cum să îi ajute pe cei din jurul lor și cum pot colabora.

Vrem să le oferim copiilor experiențe cât mai variate, care să le contureze foarte bine ideea despre viață și despre mediul înconjurător. În general, după o tabără organizată de noi copiii reușesc să își însușească o mulțime de valori care îi ajută să fie buni membri de echipă și în același timp, să gândească pentru ei.

36. Activitățile taberei includ elemente de competiție? Dacă da, este vorba despre competiții individuale sau de echipă?

În taberele Wind Discovery copiii sunt parteneri, nu rivali. Competițiile nu sunt încurajate, motiv pentru care nu oferim medalii sau diplome de participare.

Sportul, indiferent de domeniu, trebuie să promoveze camaraderia. Competiția trebuie să se dea doar cu propria persoană, în așa fel încât copilul să devină din ce în ce mai bun.

37. Echipa Wind Discovery are toate acreditările necesare pentru organizarea taberelor?

Da! Organizăm tabere pentru copii respectând în totalitate legislația în vigoare. 

Nu ne mulțumim cu atât însă. Pentru ca totul să decurgă normal, ne asigurăm că toți colaboratorii noștri sunt acreditați pe activitățile specifice.

Alegem cu atenție hotelurile și pensiunile în care îi cazăm pe cei mici, șoferii cu care colaborăm pentru transport sau companiile cu care colaborăm pentru diversele activități din tabere.

Atunci când îți trimiți copilul în tabără cu Wind Discovery poți avea garanția că este în deplină siguranță și că se poate focusa în totalitate pe activitățile sportive și artistice pe care i le-am pregătit.

38. Există avize sanitare, ISU, etc?

Da! Hotelurile, pensiunile și instituțiile cu care colaborăm au toate avizele necesare pentru a funcționa. Deși nu putem prevedea o situație neplăcută precum un incendiu, o inundație sau un cutremur, putem să îți oferim garanția că în eventualitatea unui astfel de echipament toți cei în a căror grijă este copilul tău sunt bine pregătiți și sunt verificați de instituțiile abilitate.

39. Cine are grijă de copilul meu?

În echipa Wind Discovery sunt 9 instructori foarte bine pregătiți care au grijă de cei mici și îi însoțesc pe tot parcursul taberei. Aceștia sunt ghizi montani, sportivi cu experiență, instructori autorizați pentru sporturile pe care le practică și absolvenți de facultăți de psihologie, pedagogie sau sport. 

Fiecare instructor în parte poate să le ofere copiilor o parte din experiența acumulată de-a lungul anilor și le poate insufla pasiunea pentru mișcare sau artă.

Indiferent de tabără, numărul de instructori este suficient de mare încât să existe cel puțin un adult experimentat la 6-7 copii. Suntem foarte mândri de echipa noastră și avem garanția că poate aduce un plus de valoare fiecărei experiențe din taberele în care îți trimiți copilul.

40. Se pot cunoaște în prealabil informații despre personalul taberei?

Bineînțeles! Înainte de a-ți trimite copilul în tabără îți recomandăm să obții cât mai multe informații despre personalul care va avea grijă de el.

Pe site-ul WindDiscovery am făcut publice mai multe informații legate de studiile pe care le au instructorii noștri, de experiența profesională pe care o au și de sporturile pe care le practică. 

În pagina fiecărei tabere poți găsi numele celor care vor însoți copiii și poți afla mai multe detalii despre aceste persoane.

Dacă ai întrebări, ne poți suna oricând! Îți vom răspunde punctual la fiecare, în așa fel încât să ai garanția că micuțul tău este pe mâini bune.

41. Cine urmărește activitățile fizice sau sportive ale copilului?

Personalul Wind Discovery este mereu atent la ce se întâmplă cu copilul. Toți instructorii au experiență, sunt acreditați pentru a lucra cu cei mici și își dedică fiecare moment siguranței copiilor. 

Activitățile sportive sunt realizate doar în prezența instructorilor și doar după un instructaj foarte clar.

Indiferent că îți trimiți copilul la ski, în drumeții montane sau la înot, acesta va fi monitorizat frecvent, va fi corectat atunci când greșește și va fi îndrumat spre performanță.

Știm că orice activitate fizică prezintă riscuri. Este motivul pentru care am creat o echipă de profesioniști desăvârșiți, care să minimizeze orice  potențial risc.

42. Cine se ocupă de partea emoțională a copilului?

Responsabilitatea cea mai mare atunci când vine vorba despre partea emoțională cade pe umerii părinților.

Ca părinte, trebuie să îți pregătești copilul pentru trăirile pe care le va resimți în momentul în care este în tabără, pentru momentele în care va trebui să se descurce singur și pentru despărțire. Una dintre cele mai mari provocări pe care le avem este aceea de a consola copiii care suferă după părinți.

Încearcă să îți implici copilul în decizie atunci când îl trimiți în tabără și să îl pregătești din timp pentru asta. Îl poți pregăti oferindu-i toate informațiile despre tabără, ascultându-i neliniștile și amintindu-i mereu că va trece prin experiențe foarte plăcute.

Odată ajuns în tabără, copilul ne va avea pe noi lângă el. În echipa de instructori se află și psihologi care pot discuta cu copiii care trec prin momente emoționale și îi pot ajuta să le depășească.

43. Care este pregătirea personalului din tabără?

Wind Discovery a construit o echipă de oameni foarte buni în activitatea pe care o practică, ce pot fi descriși prin empatie, spirit jucăuș și ambiție. Fiecare instructor este expert într-un anumit domeniu, în așa fel încât să acoperim cât mai multe nevoi ce ar putea apărea în timpul taberei. În echipa noastră există:

 • Instructor care este campion național de triatlon și are o educație sportivă vastă;
 • Ghizi montani cu experiență de zeci de ani în domeniu și cu afinități pedagogice foarte bune;
 • Instructori de schi atestați de instituțiile acreditate din domeniu;
 • Cadre militare cu specializarea „ Vânători de munte”. Acești instructori sunt pregătiți pentru orice, putând să se cațere, să participe la concursuri solicitante și să facă față unor provocări deosebite;
 • Salvatori montani;
 • Psihologi specializați în psihologia copilului;
 • Sportivi și pasionați ai sporturilor de toate felurile. Mulți dintre instructorii noștri sunt campioni și participă de foarte mulți ani la concursuri și evenimente sportive naționale și internaționale.

Dacă îți trimiți copilul în taberele Wind Discovery, poți avea garanția că este pe mâini bune.

44. Câți supraveghetori sunt?

Echipa Wind Discovery este formată din 9 supraveghetori. În funcție de numărul de copii dintr-o tabără, aceștia pot fi prezenți în formulă completă, sau într-un număr mai mic. 

În pagina fiecărei tabere vei găsi informații legate de instructorii care vor însoți copiii. 

Regula de bază atunci când organizăm o ieșire este aceea de a avea tot timpul un instructor la 6-7 copii. 

În general, în taberele organizate de noi participă până în 30 de copii, motiv pentru care numărul aproximativ de supraveghetori prezenți este de 4.

45. Există acces la îngrijire medicală de specialitate?

Echipa Wind Discovery este pregătită întotdeauna pentru orice tip de situație, inclusiv pentru situații mai puțin plăcute. 

Toți instructorii sunt specializați în acordarea primului ajutor iar atunci când se pleacă în tabără, indiferent că este tabără montană sau tabără la mare, salvamontul sau salvamarii sunt mereu în contact cu echipa Wind Discovery, știind ce trasee urmăm și unde mergem. 

Pe lângă asta, avem întotdeauna la îndemână o trusă de prim ajutor pe care să o folosim la nevoie. 

Prevenția este mult mai bună decât rezolvarea problemelor. Tocmai de aceea, ne focusăm foarte tare pe siguranța celor mici și încercăm să evităm orice tip de eveniment neplăcut.

46. Există posibilitatea de transport la orice oră în caz de urgență medicală?

Da! Atunci când apare o urgență, indiferent de ora din zi sau din noapte, avem soluții pentru a transfera persoana cu probleme într-un loc sigur. 

Echipa Wind Discovery dispune de microbuze proprii și este în contact cu salvamontul sau cu echipele de salvare din zonă, în așa fel încât să se poată interveni foarte repede atunci când este vorba despre urgențe.

47. Ce trebuie să conțină bagajul pentru tabără?

Bagajul pentru tabără trebuie să fie complet, în așa fel încât experiența celui mic să fie una de neuitat. Dacă merge la munte trebuie să aibă un rucsac în care să se regăsească haine impermeabile, bluze de lână, pantaloni, polar, șosete groase, bețe de trekking, șlapi, obiecte de uz personal, ochelari de soare, creme cu protecție solară și o mulțime de alte accesorii. 

Dacă merge la mare, are nevoie de spray pentru țânțari, slip, bluze și tricouri, pălărie de soare, papuci de plajă, creme și de asemenea, o mulțime de alte accesorii.

Pe site-ul Wind Discovery poți găsi absolut toate accesoriile pe care orice copil trebuie să le aibă în rucsac în bagaj în momentul în care pleacă în tabără.

Pe paginile taberelor vei găsi și eventualele accesorii opționale.

Îți recomandăm să faci o listă cu tot ceea ce este nevoie și să îl implici și pe copil în redactarea ei! În felul acesta îl vei putea învăța cum să folosească fiecare produs și te vei putea asigura că nu uiți nimic.

48. Există o listă detaliată recomandată pentru hainele și accesoriile pe care tebuie să le pregătim copilului?

Da! Pe site-ul Wind Discovery am pregătit o listă bine pusă la punct, cu toate obiectele vestimentare de care va avea nevoie copilul atunci când este în tabără.

Vei descoperi atât o listă pentru vacanțele la munte, cât și  o listă pentru vacanțele la mare. De asemenea, vei descoperi și anumite recomandări opționale. 

Poți găsi această listă aici: https://www.winddiscovery.ro/blog/lista-bagaj-tabara

49. Ce anume nu are voie să aibă la el copilul?

Recomandăm ca în bagajul copilului să nu fie produse de valoare care se pot sparge, uda sau pierde. Sunt de evitat, așadar:

 • Produsele electronice. Laptopurile, tabletele și audio playerele ar trebui să rămână acasă. Scopul taberei de vară este acela de a deconecta copilul de la tehnologie și de a-l aduce mai aproape de natură. Chiar dacă nu îi place ideea de a renunța la aceste produse, odată ajuns în tabără va fi convins foarte ușor. Poate avea un telefon la el, însă în cea mai mare parte a timpului acesta va sta la instructori. Îi va fi permis să vorbească la telefon doar jumătate de oră pe zi.
 • Bijuterii sau ceasuri scumpe. De asemenea, în bagaj nu au ce căuta produsele scumpe, cum ar fi bijuteriile și ceasurile. Pur și simplu, aceste accesorii nu își vor găsi utilitatea în tabără. 

De asemenea, copiii nu trebuie să aibă în bagaje băuturi alcoolice sau tutun. Dacă ai un copil adolescent, aceste produse s-ar putea să se strecoare în rucsac. În cadrul taberelor Wind Discovery, consumul de alcool sau de tutun este total interzis.

50. Putem să îi punem copilului în bagaj mici gustări și dulciuri?

Nu! Atunci când ajung în tabără copiii au toate alimentele necesare în incinta unității de cazare. Mâncarea pusă în bagaj de către părinți se poate altera și poate produce numeroase neplăceri. Cel mai bine este să eviți orice tip de aliment de acasă.

WindDiscovery utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website Înainte de a continua navigarea , te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Confidentialitate. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Termenilor si conditiilor website-ului.