Lecții de ski - Cursuri de ski
Școala de ski Wind Discovery te așteaptă la lecții de ski private și de grup!

Sunt Alexandru Ghica, absolvent al Academiei de Educație Fizică și Sport, monitor de ski profesionist și împreună cu echipa mea organizăm cursurile de ski. Toți membrii echipei sunt acreditați, formați la Centru Național de Formare Monitori Ski în colaborare cu Ecole Naționale de Ski ENSA Franța și ANSSR România.
Ne adresăm debutanților, intermediarilor și avansaților prin sfaturi precise și eficiente pentru imbunătățirea tehnicii și implicit reducerea foarte mult a riscului accidentărilor.
Lecțiile de ski sunt ținute atât individual cât și în grup de monitorii noștri acreditați, pe pârtiile din Azuga, Predeal, Bușteni, Sinaia și Poiana Brașov.
Recomandăm cel puțin 2 ore în cazul debutanților și intermediarilor.
Echipamentul de ski și urcarile nu sunt incluse în preț, excepție făcând ziua de ski, unde clientul optează pentru 6 ore de ski. Prețul unui echipament de ski complet este aproximativ 50 Ron pe zi.
Casca, mănușile și ochelarii sunt obligatorii și recomandăm să fie personale.
Formular de rezervare
Lectii de ski – Pregatire pentru cursuri si sezon
- in pregătirea sezonului de ski și a unei lectii de ski trebuie să ne antrenăm cu exerciții de încărcare și stimularea rezistenței musculare, exerciții proprioceptive pentru stabilitate articulara, pliometrie pentru forță explozivă și antrenament de forță. Voi face un video cu exemplificare pentru fiecare din categoriile menționate.
Desigur daca ești o persoană activă șansele să intri în formă pentru lectiile de ski (sau cursurile de ski) cresc și vom vedea ca scade și riscul accidentarilor, dar firește nu il elimină. Înotul, alergarea, mersul pe bicicletă, fitnessul, ajută mult în menținerea formei fizice.
- Alegerea echipamentului necesită informare avizată. Voi trece în revistă aspectele importante în alegerea echipamentului. O mențiune importantă este că alegerea echipamentului de ski se face raportat la nivelul tehnic al schiorului. Echipamentul este conceput de producatori să corespunda cerințelor schiorului. De ex. Daca ești debutant nu cumperi echipament competițional. Echipamentul de debutanți este mai ușor, iertător când greșim, manevrabil și de ce nu, mai ieftin. De aici putem pleca în clasă până la nivel competițional.
Ce echipament iti trebuie pentru lectii de ski sau cursuri de ski
Nu poți lua lecții de ski fără clăparul de ski. Vorbind despre bocancul de ski, acesta trebuie sa fie exact cât este și numarul piciorului. Trebuie să corespunda nivelului de pregătire. Proba clăparului este esențială. O scanare a plantei dă informații despre last (latimea clăparului), flex (rigiditatea la flexia tibiei laba piciorului și rigiditatea materialului).
Schiurile la început erau drepte și se vira mai ușor. Accidentarile erau mai puține din aceasta privința. Chiar a fost o discuție să se revina la aceasta forma. Nu…, pentru ca formă actuală a schiului este carving. Adica vârful și coada sunt mai late. De aici începe spectacolul. Raza de cerc pe care o descriu schiurile face virajul dinamic și mult mai palpitant. Senzația este deosebită. Acestea au fost concepute pentru viraje scurte unde raza este mica ex 12 R, pentru viraje intermediare 14-16 R și lunga unde raza este mare 17-21 R. Este un exemplu. Razele pot fi diferite.
Schiurile pot fi destinate diferitelor tipuri de pârtii. Ex. pista, unde zăpada este întreținuta și bătuta regulat. În stațiunile de schi pârtiile se mai strică odată cu folosirea de către schiori și a temperaturilor mai ridicate și zăpada devine mai grea. Aici vin cu recomandarea de a folosi schiuri all-montain. Schiuri care se pretează pentru aceste condiții. Off-pist unde schiurile sunt late , cu rază mare. Si exemplele continua, nu intrăm în detalii.
Recomandarea mea este ca debutanții să foloseasca schiuri mai scurte și mai moi. Sugestia mea este ca lungimea acestora să fie între claviculă și menton (barbă), astfel permițându-ne să le manevreze mai ușor.
Intermediarii folosesc schiuri de la menton la nas și avansații se pot plia pe toate lungimile de schiuri, chiar mai lungi cu 10 cm față de înălțimea corporală.
Nu poți lua lecții de ski fără bețe
Bețele de schi nu trebuie să fie prea lungi pentru ca ne va incomoda vizibil dar nici scurte, având tendința de a te apleca pentru a atinge zăpada. Le masuram astfel. Încălțat, se rasucește bățul cu vârful în sus si se prinde de dedesuptul rozetei, astfel brațul să fie la 90*.
Îmbrăcămintea este specială. Vă voi da unele repere importante făra a intra în amănunte. Impermeabilitatea să fie peste 10000 ml/ coloană de apa. Desigur sunt materiale complexe cu indice ridicat de 20000 cu costurile de rigoare. In funcție de cât stați pe pârtie și condițiile de iarnă puteți opta. Este foarte importanta respirabilitatea materialelor. Mai exact, tesaturile din care este realizata trebuie sa permita eliminarea vaporilor de apa produsi pe durata activitatii fizice.
10000 g este o respirabilitate buna și aceasta valoare crește odată cu efortul depus ajungând la valori de peste 25000 g.
Lejeritatea de mișcare și calitatea echipamentului face o zi bună de ski. Ideal este să alegeți marimea dvs uzuală. Aici este vorba și de copii. Nu luați haine mari în nadejdea de a le purta mai mulți ani. Este o investiție în ei și copilul se va simți bine. Producătorii de ski expun mai multe variante de echipamente.
Personal recomand 2 straturi. Un colant și o membrană sunt suficiente pentru orice condiții de vreme. În partea de sus, o bluză de corp și o geaca de ski speciala. Se poate îmbrăca și un pantalon gata matlasat și aș recomanda pentru debutanți.
Pentru lectii de ski iti mai trebuie si casca plus ochelari
Casca de ski este indispensabila. Alegeți marimea potrivită. Odată fixată pe cap ,acesta nu trebuie să se miște sub casca cu lejeritate. Când prindem casca sub barbie nu trebuie sa scoatem cureaua peste barba. Recomand sa intre doua degete astfel să nu incomodeze.
Mănușile de ski sunt indispensabile. Mărimea potrivita vine de la îmi vine mănușă. O mănușă bună trebuie aleasă la fel ca geaca și pantalonii. O membrana buna cu un indice impermeabil/respirabil bun. Mănușile din piele sunt mai pretențioase și mai scumpe. Recomandate pentru avansași. Grosimea este importantă și se alege în funcție de climă.
Ochelarii de ski indispensabili. Particularitatea lentilelor este cea care se ia in considerație la achiziționarea ochelarilor de ski. In funcție de permiterea luminii ce trece prin lentilele sunt de mai multe feluri. Culoarea de asemenea conteaza. Clasificarea lor se face de la S0 la S4.
Clasificarea lentilelor pentru lectii de ski
culoare lentila cleară -pentru vreme cu ninsoare abundenta, noaptea. Categoria S0.
culoare lentilei este galben, galben-orange – pentru vreme innorata, ceata. Categoria S1.
gold – lentila universala – vreme partial insorita. Tot aici intra si lentila de culoare rose. Categoria S2.
culoare lentila grey, black, dark brown – vreme insorita. Categoria S3,S4.
Exista lentila fotocromata care se adapteaza schimbarilor de luminozitate și desigur ochelari cu lentil interschimbabile.
Formele lentilelor sunt sferice și cilindrice. Au anumite particularitați dar e o problema estetica mai degraba.
Lectii de ski fara accidente – Prevenirea accidentelor în ski
Viteza și lipsa dehnicii sunt principalii factori de accidentari.
- Respectarea regulilor privind desfașurarea unei lecții de ski( deplasarea, accesarea instalaților, accesarea pistelor raportate la nivelul tehnic( în acest caz se produc majoritatea accidentarilor crescând considerabil riscul de a accidenta și alte persoane), atenția la ceilalți schiori și pastrarea unei distanțe de siguranță față de aceștia, staționarea sa fie în afara perimetrului de ski, semnalizarea cu schiurile în cazul în care deja s-a produs un eveniment(prevenim unul mai grav daca semnalizăm și asigurăm perimetru).
- Apelarea la un monitor profesionist de schi sau o scoala de ski
Învățarea unei bune tehnici și siguranța pe pârtie aduc o satisfacție și face o zi buna. Învățați să schiati pe mai multe tipuri de zăpada cu echipament specializat pentru asta.
Alegere echipamentului. Am discutat la echipament și cum il alegem ce trebuie avut în vedere când ne apucam de acest sport. Un echipament precar în condiții de iarnă poate duce la probleme serioase chiar hipotermie.
- Cunoașterea riscurilor pe pistele de ski amenajate sau neamenajate. Iarna sunt condiții diverse climatologice. Putem avea o dimineață însorită după care ceață cu ninsoare abundentă. In aceste condiții ne putem rătăci sau accidenta ușor. Riscul de avalanșă trebuie luat în calcul.
- Comunicarea și camaraderia. Un grup este mai sigur decât unul singur. Trebuie avut grijă ca telefoanele să fie incărcate, să comunicați unde schiați mai ales in off piste, pauder. Nu vă aventrați în afara pistei dacă nu aveți experiență și evitați să nu vă prindă noaptea indiferent de experiență.
- Încălzirea și hidratarea. Înaintea sesiunilor de ski, musculatura și articulațiile trebuie să fie încalzite. Uneori când este prea frig încălzirea se face înăuntru. Recomand 10 min de încălzire care începe de jos în sus. Genoflexiuni cu ajutorul bețelor, pendulari și balansari ale membrelor, răsuciri, flexii, înclinări ale coloanei vertebrale, sunt miscari care previn accidentarile și pregatesc corpul pentru efort. Hidratarea și consumarea unui baton sau un produs de panificație cu sare aduc un aport semnificativ de carbohidrați și minerale mușchilor prevenind oboseala și epuizarea. Evitați produsele dulci și alcoolul în timpul lecțiilor de ski. Epuizarea în condiții de frig și de altitudine intervine gradual și exponențial cu cât crește durata de stat afară. În concluzie, daca simțiți oboseala luați pauză.
Oboseala instalată atrage după sine pierderea atenției, diminuarea reflexelor, greutate în aprecieri și luarea de decizii.ș