Tabara la munte? Pentru că a venit vacanța, mulți copii și părinți își fac planuri pentru tabăra de vară, unii dintre ei preferând în mod expres muntele.
Fiecare dintre noi avem preferințe privind petrecerea timpului, însă când vine vorba de tabere, trebuie să căutăm acele propuneri care se mulează cât mai bine pe preocupările și așteptările noastre.
⦿ Ce fel de activități pot găsi copiii într-o tabără la munte?
Tabara la munte oferă din punct de vedere al activităților o plajă largă de soluții!
Pe lângă activitățile uzuale ce pot fi întreprinse practic oriunde, există activități specifice pe care nu le poți practica în altă parte. Din acest punct de vedere, există unele avantaje ale organizării unei tabere la munte care prevalează în fața altora.
Wind Discovery vă propune pentru taberele de vară din zonele montane din acest an multe teme interesante, ce implică inițierea și perfecționarea unor îndeletniciri recreative, jocuri educative variate adaptate funcție de vârstă, aventură și bună dispoziție.
Dar, pentru a vă familiariza cu toate acestea, haideți să facem o incursiune maraton printre propunerile noastre:
⦿ Activități relaxante și de explorare intr-o tabara la munte
Drumeții și trasee montane prin cele mai frumoase locuri din România.
Wind Discovery vă recomandă o serie de drumeții cu nivel scăzut și mediu de accesibilitate, trasee de începători pentru copii, ideale pentru petrecerea timpului în mijlocul naturii.
Alegem trasee marcate accesibile copiilor, pentru că scopul nostru este în primul rând acela de a ne simți bine, chiar dacă dăm acestor plimbări o notă aventuroasă.
Propunerile noastre de tabere la munte vizează unele dintre cele mai frumoase locuri din România, dacă ne gândim la Munții Făgăraș, la Retezat ori la Apuseni.
Ne echipăm corespunzător pentru traseele propuse, astfel încât excursiile noastre să fie nu doar pline de aventură, ci și sigure.
Cu ghizi pregătiți și multă bună dispoziție, reușita unei ieșiri în natură este asigurată.
Explorăm formele de relief din Parcurile și Rezervațiile Naturale din România
Știți cum sunt copiii plictisiți în epoca divertismentului? Ei bine, nu este cazul în taberele noastre la munte, unde nu-i chip de plictiseala, pentru că presărăm totul cu jocuri distractive, avem un program încărcat și îi ținem în priză pe cei mici din zori și până-n noapte.
Petrecem mare parte din timp în aer liber, în natură, ne bucurăm de lucrurile frumoase care ne înconjoară și învățăm o sumedenie de lucruri interesante.
Parcurile si Rezervatiile Naturale din România sunt adevărate comori naționale pe care nu ai cum să nu le îndrăgești.
În Retezat, de exemplu, este o oază impresionantă de cunoaștere și aventură. De la forme de relief dintre cele mai ciudate, până la o bogăție fabuloasă a florei și faunei; există pentru fiecare ceva de văzut și de făcut. Lacuri glaciare și crește înalte (vârfuri ce depășesc 2.500 m), păduri sălbatice, pășuni de o frumusețe rară, toate la un loc construiesc un decor de vis, perfect pentru o astfel de perioadă de relaxare.
Pentru un novice într-ale muntelui, Parcul Național Retezat nu poate fi decât o dragoste la prima vedere.
Învățăm despre flora și fauna locurilor vizitate in tabara la munte
Vorbind de Retezat, de Făgăraș, de Apuseni, nu facem decât să vă aducem în atenție unele dintre cele mai spectaculoase zone din România.
Este adevărat că din punct de vedere al cunoștințelor ce pot fi acumulate, Parcul Național Retezat este aisbergul.
Fauna zonei este una extraordinară, dacă ne gândim că sunt prezente peste 20% dintre mamiferele Europei și că aici găsim jumătate din speciile de păsări de pe teritoriul României. Citeste si tabara de vara.
Flora este și ea deosebit de bogată, ținând cont că s-au identificat aici peste 30% din totalul speciilor de plante descoperite pe teritoriul țării noastre.
Nu este ușor să te oprești din laude nici în ceea ce privește Munții Făgăraș. Și aici avem ce vedea și admira. Numai dacă amintim Transfăgărășanul, ori Lacul Bâlea și este îndeajuns ca să ne facem o idee despre frumusețile acestor locuri de basm.
Relieful spectaculos modelat în mod curios de ghețari și înălțimea lor copleșitoare, fac din Munții Făgăraș un loc dorit pentru multe activități montane.
Făgărașul este de altfel parte a ariei protejate Natura 2.000, având o floră și o faună deosebit de bogată. Doar dacă amintim de floarea de colț, de bujorul de munte și de iedera albă și puteți să înțelegeți ușor cât de fermecătoare sunt aceste zone.
⦿ Activități formative “pragmatice” intr-o tabara la munte
Ești pasionat de mountain biking? Hai sa pedalam împreună!
Wind Discovery este renumită pentru proiectele sale de MTB, impresiile celor ce au petrecut măcar o dată cu noi o bucățică din vacanța de vară, spun totul despre organizarea taberelor noastre cu acest specific.
În taberele de vară pentru copii prindem pe cât posibil bicicleta, însă în cele axate pe mountain biking, facem adevărate tururi de forță, dându-i cezarului ce-i al cezarului, în cazul acesta – bicicletei, multe clipe petrecute împreună.
În primul rând ne obișnuim cu bicicleta și apoi cu pași mici dar siguri trecem și către partea de perfecționare și aprofundare. Ne mulăm întotdeauna pe posibilitățile fizice ale copiilor și dozăm efortul astfel încât să existe un echilibru perfect între sport și distracție.
Este important pentru copii să se obișnuiască cu cadrul și sistemul de rulare, precum și cu sistemul de angrenare și frânare al unei biciclete de tip mountain bike.
Avem în echipă cicliști cu experiență care îi învață pe copii tehnicile uzuale: cum să schimbăm viteza în funcție de pantă, cum ne adaptăm la traseu, care este ritmul de pedalare pentru diverse tipuri de terenuri s.a.m.d.
Cutreierăm potecile și le oferim copiilor aventurile dorite, fiecare traseu încheindu-se cu zâmbete. Astfel, pe nebăgate de seamă, ne dezvoltăm abilitățile fizice, ne îmbunătățim starea psihică.
Avem un întreg ritual la aceste incursiuni ale noastre pe bicicletă, plecând de la studierea traseului, până la învățarea echilibrului, presărând cu diverse trucuri cunoscute doar de inițiați.
Copiii nu doar că învață bine mersul pe bicicletă, dar capătă cunoștințe temeinice, datorită metodelor noastre deosebit de eficace, testate în timp și soldate cu verdictele pragmatic pozitive ale celor mici. Puteți să vizualizați pe platforma noastră galeria foto și o să descoperiți multe zâmbete și fericire pe chipul copiilor.
Tu știi să instalezi un cort?
Dacă nu știi cum se instalează un cort, nu-i nimic, vei învăța cu noi. De asemenea, avem pentru tine și alte informații deosebit de utile pentru aceasta acțiune.
Îți vom arăta cum să alegi terenul propice pentru instalarea unui cort și cât de importante sunt aceste aspecte pentru un camping reușit.
Învățăm să alegem echipamentul în funcție de activitate
Un aspect la care ținem de fiecare dată, este acela de a-i învăța pe copii cum să-și aleagă echipamentul în funcție de activitatea fizică pe care urmează să o desfășoare.
Pentru ca mulți copii vin pentru prima oară într-o tabără la munte, este important pentru ei să știe cum să se echipeze în funcție de programul zilei, să știe să-și aleagă diverse accesorii pe măsură, adaptate specificului activităților ce urmează.
Le introducem treptat aceste cunoștințe, oferindu-le la momentul oportun informația. Ei o percep mult mai ușor astfel, când aceasta răspunde unei nevoi clar percepute ca atare. E ca un joc interactiv pe care noi îl dirijăm cu drag, iar copiii sunt de cele mai multe ori fascinați.
Ți-ar plăcea să înveți tehnici de supraviețuire?
Unul dintre marile noastre atuuri este acela că încă știm să ne bucurăm de viață, încă știm să fim copii, acesta este și motivul pentru care aducem în taberele noastre la munte sarea și piperul oricărei distracții. Însă, toată distracția noastră este bine ancorată în măsuri bine puse la punct de siguranță. Nu pregetăm niciun efort în această direcție, pentru că nu este nimic mai important pentru noi decât siguranța celor pe care îi supraveghem de-a lungul perioadei petrecute împreună. Și cum altfel am putea sa facem asta dacă nu le-am și explica în amănunt cum să se protejeze în primul rând singuri?
Îi învățăm pe copii cum să se orienteze în spațiu, folosind busola ori elemente din natură, le arătăm cum să construiască un adăpost cu ce au la îndemână în locurile unde se află, îi învățăm cum să semnalizeze, cum să găsească hrană și – mai ales, apă potabilă, cum să facă focul, cum să-și prepare hrana în natură, cum să-și porționeze cantitatea de hrană în situații dificile, cum să acorde primul ajutor.
Astfel de abilități de supraviețuire sunt importante pentru copii. Sunt situații în viață când ți-ar prinde bine să le cunoști. Nu strică niciodată să știi cum să procedezi când rămâi blocat pe munte. Este important să știi să îți păstrezi haine uscate izolându-le, ori să găsești o sursă de apă bună de băut. Ți-ar fi de mare ajutor să știi să dai un semnal de urgență ori să nu îți construiești un adăpost.
Vino cu noi la escaladă! Învățăm noțiunile de bază în alpinism
Pentru o țară cu un relief atât de variat este și păcat să nu îți formezi o bază cu varii deprinderi utile pentru drumeții.
Alpinismul este o formă de cățărare pe munți. Numele vine de la Alpi – termenul a fost preluat în toată lumea, munți care prezintă zăpadă și gheață aproape tot timpul anului.
Alpinismul, spre deosebire escalada sportivă, nu se poate practica în sală, nici în parcuri cu pereți verticali. Cu alte cuvinte, pentru a practica alpinism, avem nevoie de munte.
Noi îi inițiem pe copii într-ale escaladei, pregătindu-i pentru adevăratul alpinism, dându-le cum am spus la început o bază solidă în această direcție.
În zilele noastre sunt mulți copii dornici de cățărări. Deja organizatorii diverselor parcuri de distracție (chiar și în mall-uri) au prevăzut și trasee de cățărări, pereți pentru escaladă și alte activități similare.
Copiilor le place oricum să se cațăre, dar noi încercăm să le oferim și un bagaj bun de cunoștințe pe acest segment de interes, îi învățăm tehnici potrivite vârstei și îi obișnuim cu echipamentul.
⦿ Jocuri de creație și activități recreative in tabara la munte
Mereu oferim programe personalizate de tabără pentru copii, în funcție de preferințele majoritare ale grupului. Încercăm pe cât posibil să combinăm activitățile sportive cu jocurile de creație și alte activități recreative prevăzute în program ori chiar spontane.
Activitățile alese de noi sunt menite să stimuleze aptitudinile copiilor. Ținem în mod deosebit la socializare, dar și la a le dezvolta capacitatea de adaptare la situație.
Având aproape natura, atmosfera din taberele noastre este mereu una relaxantă, prietenoasă. Îi provocăm pe copii la diverse jocuri de atenție, de creativitate și chiar de dexteritate.
Nu uităm niciodată de focul de tabără, însă aducem mereu câte o surpriză în plus copiilor în programul de seară: facem proiectii in aer liber sau in interior home cinema.
Pe lângă aceste activități plăcute, desfășurăm și jocuri propriu-zise: jocuri de comunicare, de cunoaștere, de identitate, jocuri amuzante, jocuri de echipă, jocuri de agilitate, jocuri pentru dezvoltarea gândirii.
***
Indiferent de locul unde ne aflăm, majoritatea activităților desfășurate în taberele de munte se derulează în exterior, în aer liber. Scopul nostru de a-i ține pe copiii cât mai mult timp afară, a fost de fiecare dată atins.
Desfășurarea outdoor a taberelor Wind Discovery este binevenită în această perioadă. Participanții, indiferent de vârstă, se implică cu entuziasm în activitățile propuse de noi.